Τι θα ήθελα να πω σε κάθε θηλάζουσα μανούλα.. Κατηγορία δημοσίευσης: Θηλασμός

Ακούμε παντού ότι ο θηλασμός είναι φυσικός και προκύπτει αβίαστα. Ότι τα παλιά χρόνια όλες οι γυναίκες θήλαζαν χωρίς να υπάρχει πληροφόρηση ή  βοηθητικές ομάδες περί θηλασμού ή αλληλοϋποστήριξη. Ήταν κάτι αυτονόητο και αναγκαίο.

Για μένα ο θηλασμός ήταν απλά κάτι που ήθελα πολύ. Και είχα αποφασίσει να το πετύχω, αγνοώντας τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζα. Γιατί τελικά δεν ήταν κάτι τόσο εύκολο. Για την ακρίβεια ήταν από τα δυσκολότερα πράγματα που έχω καταφέρει δεδομένου και του χειρουργείου που είχα περάσει (καισαρική).

Στην αρχή πονούσα. Ένιωθα πως όλο αυτό το περνούσα μόνη και ας είχα την υποστήριξη της οικογένειας μου.. το μωρό ήταν συνέχεια πάνω μου, εξαρτημένο απόλυτα από μένα. Δεν μπορούσα να πάω πουθενά μόνη μου. Οι στιγμές στην τουαλέτα ή στο ντουζ ήταν ο μοναδικός χρόνος που είχα για τον εαυτό μου. Οι νύχτες ήταν το πιο δύσκολο. Ήμουν ξύπνια όταν όλοι κοιμόντουσαν  και ο χρόνος δεν περνούσε με τίποτα.. Παρακαλούσα να ξημερώσει για να μπορέσω να κοιμηθώ λίγο , να μου την κρατήσουν, να έχω κάποια βοήθεια..

Αυτή η κατάσταση όμως πραγματικά άλλαζε με τις εβδομάδες και κυρίως με τη βοήθεια που βρήκα στο δίκτυο εθελοντών υποστήριξης μητρικού θηλασμού, μανούλες δηλαδή που τα έχουν περάσει και βοηθούν με τις γνώσεις  τους η μία την άλλη! Μετά τις πρώτες σαράντα  ημέρες  είχαμε πια σχεδόν βρει τους ρυθμούς μας με το μωρό και ο θηλασμός έμοιαζε πια εύκολος και γρήγορος μακριά από αποστειρωτές  και βραστήρες..

Οι δύσκολες πρώτες εβδομάδες δεν αφορούν, βέβαια, σε όλες τις μανούλες, ξέρω και περιπτώσεις που το μωρό έπιασε εύκολα στήθος και η όλη διαδικασία, με τη πολύ μικρή βοήθεια που δίνεται στο μαιευτήριο, πήγε πολύ γρήγορα πολύ καλά. Υπάρχουν όμως και αυτές που ταλαιπωρούνται με το θηλασμό τον πρώτο καιρό, πονάνε, κουράζονται, απογοητεύονται, κλαίνε. Σ αυτές τις μανούλες  θέλω να πω : Nα είστε δυνατές! Το έχω περάσει και σας νιώθω απόλυτα! Όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο εύκολο και τελικά αξίζει όσο τίποτα στον κόσμο!

Να έχετε πίστη στις δυνάμεις σας και κουράγιο

Στην αρχή θα νιώθετε πολύ κουρασμένες , το μωρό θα κλαίει σα να μη ξέρει τι θέλει και θα πεινάει συνέχεια, θα ξυπνάει συνέχεια και μαζί του κι εσείς.  Μπορεί να είναι δύσκολο αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό, αφού στην αρχή μαθαίνετε ακόμη ο ένας τον άλλον. Όταν θέλετε να τα παρατήσετε, απλά συνεχίστε. Θα δείτε τελικά πόσο αξίζει τον κόπο και πόσο ικανοποιημένη θα είστε, που δεν εγκαταλείψατε την προσπάθεια.

Μπορεί να πονάτε

Οι θηλές είναι ευαίσθητες και ο πόνος είναι κάτι το φυσιολογικό για τις πρώτες μέρες μέχρι αυτές να συνηθίσουν στις πεινασμένες θηλαστικές κινήσεις του μωρού.  Παρόλα αυτά αν οι πόνοι είναι επίμονοι και έντονοι , τότε μάλλον κάτι δεν κάνετε σωστά! Το να αναζητήσετε ένα σύμβουλο θηλασμού ή μια μαία είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε δυσκολίες όπως οι σωστές στάσεις θηλασμού, οι πληγωμένες θηλές κ.ά. Είναι πολύ συνηθισμένο να χρειαστείτε βοήθεια για να εγκαταστήσετε τον θηλασμό και μην διστάσετε να το κάνετε!

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και το μωρό σας

Το μωρό σας δεν θα τρώει με πρόγραμμα. Μπορεί να τρώει και μετά από 5 λεπτά να ξαναζητάει στήθος. Πολλοί θα σας πουν ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει, ή ακόμα χειρότερα να σας προτρέψουν να δώσετε συμπλήρωμα γιατί προφανώς το γάλα σας δεν επαρκεί.  Μην βιαστείτε να τους ακούσετε.. το μωρό ναι μπορεί να πεινάει πάλι, μπορεί επίσης να θέλει το στήθος σας για ασφάλεια και παρηγοριά. Ακούστε το.  Ο θηλασμός δεν  καλύπτει μόνο διατροφικές ανάγκες. Μην αφήνετε κανέναν να σας πει πότε να θηλάσετε το μωρό σας.

Εσείς έχετε τον έλεγχο

Όταν συγγενείς και φίλοι σας  φορτώνουν με πάσης φύσεως συμβουλές  και παραινέσεις, διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει τη γνώμη του και να μεγαλώνει όπως θέλει τα παιδιά του, αλλά εσείς είστε οι μόνες που έχετε κάθε στιγμή την ευθύνη του παιδιού σας. Εσείς αποφασίζετε πότε και τι θα το ταΐσετε και πως θα το μεγαλώσετε.

Μπορείτε να θηλάζετε και αφού επιστρέψετε στην εργασία σας

Δεν χρειάζεται να διακόψετε τον θηλασμό, επειδή θα επιστρέψετε στη δουλειά σας. Μπορείτε να αντλείτε γάλα με θήλαστρο φτιάχνοντας τη δική σας τράπεζα μητρικού γάλακτος. Έτσι θα διατηρήσετε την παραγωγή σας και το μωρό θα ταΐζεται με αντλημένο γάλα τις ώρες που εσείς θα λείπετε! Ενημερωθείτε για την διαδικασία αυτή αρκετά πριν επιστρέψετε στη δουλειά σας.

Έχετε δικαιώματα

Αν είστε μια θηλάζουσα μητέρα, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κλειστείτε σπίτι μέχρι το μωρό σας να αποθηλάσει. Έχετε δικαίωμα να θηλάσετε το μωρό σας οπουδήποτε χρειαστεί ακόμα και αν είστε έξω ή σε κάποιο μαγαζί. Μην αφήνετε κανέναν να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα με το ότι ταΐζετε το παιδί σας. Ο δημόσιος θηλασμός είναι δικαίωμά σας, μην το ξεχνάτε.

Έχετε επιλογές

Μην νιώθετε υποχρεωμένη να θηλάσετε. Αν αποφασίσετε ότι ο θηλασμός είναι το καλύτερο για εσάς και το μωρό σας , τότε όλα καλά. Αν πάλι το αποφασίσετε αλλά μετά το μετανιώσετε, πάλι μην νιώθετε άσχημα. Αν επιλέξετε την αποκλειστική άντληση ή τη σίτιση με φόρμουλα, πάλι είναι εντάξει. Το βασικό είναι να ξέρετε ότι η απόφαση είναι αποκλειστικά δική σας και δεν έχει επηρεαστεί από τη γνώμη άλλων. Μελετήστε καλά από την περίοδο της εγκυμοσύνης σας ακόμα, όλες τις πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να πάρετε την καλύτερη απόφαση για εσάς και το μωρό σας και μην κάνετε τίποτα με το ζόρι. Απλά δεν θα πετύχει.

 Ότι και να συμβεί στο υπέροχο ταξίδι θηλασμού σας , απλά να θυμάστε: Κάνετε το καλύτερο που μπορείτε, για εσάς και για το παιδί σας. Όλα τα υπόλοιπα έχουν μικρότερη σημασία..