Τι είναι η μητρότητα για την καθεμία από μας ; Κατηγορία δημοσίευσης: Newsletter, Θηλασμός, Μητρότητα, Οι ιστορίες σας

Τι είναι η μητρότητα για την καθεμία από μας; Οταν μου ζήτησαν να μιλήσω για την μητρότητα στην παρουσίαση ενός εξαιρετικού βιβλίου που είχα διαβάσει, δέχτηκα χωρίς δισταγμό. Οταν είσαι εργαζόμενη μαμά όμως,  δεν ξέρεις τι θα σου προκύψει την επόμενη μέρα και έτσι και εγώ βρέθηκα μία μέρα πριν την εκδήλωση να μην εχω ετοιμάσει καθόλου τι θα πω και να τελειώνω απο τη δουλειά στις  9 το βράδυ, έχοντας στο σπίτι δυο πιτσιρίκια να με περιμένουν πως και πως! Έτσι αφου εκμεταλλεύτηκα όση λίγη ώρα μου είχε απομείνει μαζί τους, τα έβαλα για ύπνο και ξεκίνησα να προσπαθώ να συμμαζέψω τις σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου σε ένα χαρτί…

Απόσπασμα βιβλίου


‘Κυρία μου σας παρακαλώ , μην προκαλείτε ! Ρίξτε κάτι επάνω σας’

΄Δεν υπάρχει τίποτα ομορφότερο από μια μητέρα και το παιδί της.’

‘Ακόμα το θηλάζεις?’

‘Ο μπαμπάς του τι λέει που το χεις συνέχεια κολλημένο πάνω σου?’

Πρέπει να το θηλάζεις οπωσδήποτε για έξι μήνες!’

Το μητρικό γάλα είναι απαραίτητο για το μωρό, θήλασέ το όσο μπορείς’

‘Μην του κάνεις τα χατίρια, άστο και λίγο να κλάψει!’

‘Δώς του κι άλλο γάλα με το  μπιμπερό. Δεν του αρκεί το γάλα σου.’

‘Κοιμάται ακόμα στο δωμάτιό σου?’

‘Πως θ απολαύσεις τη ζωή σου , αν δεν τ αφήνεις στιγμή?’

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δίνουν συμβουλές που δεν ζήτησα ποτέ.

Όλες αυτές οι συμβουλές που με ζαλίζουν. Την ώρα που πίνεις στην αγκαλιά μου, όλα εξαφανίζονται. Ξέρω ότι κάνω το σωστό. Μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε. Εγώ ακούω μόνο τη σιωπή μας.

————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Η μητρότητα μπορεί να είναι επώδυνη αλλά συνάμα μαγική

Γέννα , χειρουργείο , πόνος, κλάμα, κούραση. Και απορίες τόσες πολλές απορίες. Ο ερχομός των παιδιών μου δεν ήταν εύκολος. Δεν ήρθαν όπως είχα ονειρευτεί.. τόσα πολλά μπήκαν ανάμεσά μας τις μαγικές εκείνες στιγμές, που σχεδόν θόλωσαν τη μαγεία.

Θυμάμαι να ξυπνάω σε μια αίθουσα χειρουργείου, χαμένη στα φώτα της οροφής με έναν κόμπο άλυτο στο στομάχι.. όχι από αυτούς τους ωραίους της συγκίνησης και της χαράς, αλλά από αυτούς που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν ήσουν κι εσύ εκεί ή ταξίδευες σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Και μετά ο ερχομός τους . Η πρώτη μας αγκαλιά. Ο θηλασμός.  Ότι μου στέρησε η γέννα, μου το χάρισε εκείνη η στιγμή.. Τίποτα και κανένας δε θα μας χώριζε πια. Αν μου το ζητούσαν , θα τα πέρναγα όλα ξανά και ξανά, χωρίς δισταγμό, με μόνο αντάλλαγμα εκείνη τη στιγμή.

Το βράδυ εκείνο δεν κατάφερα να κοιμηθώ. Ήθελα μόνο να σε κοιτάζω, να σε πιστέψω, να σε αγγίζω. Ήσουν το θαύμα μου και η αρχή της απόλυτης αγάπης.

Η μητρότητα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά και τόσο δημιουργική

Μητέρα, κόρη, σύζυγος, ελεύθερη επαγγελματίας, γυναίκα . Τόσοι πολλοί ρόλοι σε έναν. Δεν απαρνήθηκα κανέναν από αυτούς, ίσως κάποιους παραμέλησα για λίγο, αλλά ακόμα παλεύω να βρω τις ισορροπίες μου με κύριο εχθρό τον χρόνο.

Θυμάμαι να θηλάζω τη μικρή μου κόρη σκυμμένη μπροστά στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή σχεδιάζοντας.  Να θέλω να την αφήσω στη μητέρα μου για να δουλέψω και να κλαίει κάθε 15 λεπτά ενώ ησύχαζε μόνο στο στήθος.  Να πρέπει να μην αρνηθώ καμία δουλειά και να μην διώξω κανέναν πελάτη την ώρα που το μόνο που ήθελα ήταν απλά να κοιμηθώ. Να κυκλοφορώ μονίμως με ένα μωρό στο μάρσιππο και να ψάχνω που θα το θηλάσω και τι να φορεσω για να βολευει ?.

Και όμως μέσα από το θηλασμό, την κούραση και το άγχος γεννήθηκε μια ιδέα ! Ξεκίνησα να σχεδιάζω ρούχα θηλασμού αλλά κυρίως ξεκίνησα να πιστεύω πάλι σε μένα. Να έχω όνειρα, όρεξη να παλέψω για αυτά και να βρίσκω μέσα από την μητρότητα  τον καινούριο μου εαυτό και να τον αγαπώ.

Μητρότητα είναι να εύχεσαι να κοιμηθείς λίγο ακόμα και να ξενυχτάς κοιτάζοντάς το..

Να έχεις τόσο ανάγκη για  λιγο χρόνο για σένα και να νιώθεις τύψεις για αυτό.

Να έχεις πάντα να κάνεις χίλια πράγματα και να τα παρατάς όλα για να παίξεις μαζί τους.

Να θες να μεγαλώσουν για να σε χρειάζονται λιγότερο  και να μα θες να μείνουν για πάντα μωρά.

Να χαίρεσαι που σου μοιάζει , και να θες με όλη σου την καρδιά να γίνει ένας διαφορετικός  υπέροχος άνθρωπος.

Να μην είσαι ποτέ μόνη σου , αλλά να νιώθεις συχνά μοναξιά.

Να ονειρεύεσαι να ανοίξουν τα δικά τους φτερά, και να θες να μείνουν για πάντα κοντά σου…

Η μητρότητα, σε αλλάζει , σε διευρύνει, σε δοκιμάζει, κάνει την καρδιά σου να κατοικεί έξω από το σώμα σου, στο σώμα των παιδιών σου και το μυαλό σου να σ αμφισβητεί συνέχεια, σε κάθε σου πρωτόγνωρο βήμα.

Η μητρότητα με άλλαξε. Μου αφαίρεσε εγωισμό, χρόνο, αυτοπεποίθηση. Μου πρόσθεσε κιλά, κούραση, χαρά και πολύ αγάπη. Η μητρότητα με αλλάζει. Αφήνομαι σε αυτήν την αέναη αλλαγή

 

Απόσπασμα βιβλίου

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Πλάκα έχει, έχουμε τα ίδια δάχτυλα στα πόδια. Σε μεγάλο και μικρό. Περπατάμε με τον ίδιο τρόπο.

Πιάνεσαι από τα δάχτυλά μου κι ακολουθείς το βήμα μου. Είμαι ο κηδεμόνας σου. Ακολουθείς τον ρυθμό μου. Είμαι παράδειγμα για σένα. Τι πράγμα ? Ποιος? Εγώ? Παράδειγμα? Ναι. Γι αυτό είναι οι μαμάδες. Δίνουν το στίγμα για να ακολουθήσει το παιδί τους. Δίνουν το παράδειγμα στα παιδιά τους. Εγώ δεν είμαι καλό παράδειγμα. Παραδέρνω από δω και από κει, σε δύσβατα μονοπάτια, γεμάτα αγκάθια και πέτρες που μπαίνουν στα παπούτσια και με πονάνε. Αρνούμαι να βασανιστείς και εσύ. Πρέπει να χαράξεις την πορεία σου, να βρεις αυτά που επιθυμείς, εύκολα, χωρίς να παρεκκλίνεις.

Δε θέλω να χαθείς. Για χατίρι σου πρέπει ν αλλάξω ρότα. Να βρω το δρόμο μου. Βήμα βήμα. Μαζί σου.