Πόσο ‘υγιεινά’ είναι τα ρούχα που φοράμε; Κατηγορία δημοσίευσης: Lifestyle, Newsletter, Γενικά – Tags: , , , , ,

Μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους που οι περισσότεροι αγνοούμε – ή θυσιάζουμε πολύ εύκολα στον βωμό της μόδας – είναι ο τύπος υφάσματος που επιλέγουμε στα ρούχα που φοράμε.

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Οπότε οτιδήποτε έρχεται σε καθημερινή επαφή μαζί του πρέπει να επιλέγεται προσεκτικά.

΄Αρθρο της Science Daily αναφέρεται στη μεγάλη έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης που αφορούσε  τα ρούχα που φοράμε. Συνιστά ιδιαίτερη προσοχή γιατί πολλές φορές τα ρούχα μας είναι υπεύθυνα για δερματολογικά προβλήματα όπως ερεθισμοί, πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας και όχι μόνο.

Ποια είναι τα βλαβερά υφάσματα;

Σημαντική παράμετρος είναι ο τύπος υφάσματος. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως πρέπει να βγάλουμε από την ζωή μας οτιδήποτε είναι κατασκευασμένο από συνθετικά υφάσματα, όπως τα ακρυλικά, τα πολυεστερικά και φυσικά τα νάιλον.

Τα χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για την ραφή ρούχων που δεν χρειάζονται σιδέρωμα και δεν τσαλακώνονται είναι οι γνωστά, ως υπερφθοριωμένες χημικές ουσίες (PFC). Αυτές οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται επίσης σε Τεφλόν, σχολικές στολές, στα αδιάβροχα στρώματα και τα είδη ένδυσης.

Ο τελειωμένος ιματισμός καλύπτεται επίσης συχνά με φορμαλδεΰδη για να μην τσαλακώνονται τα ρούχα, να μην πιάνουν μύκητες, να είναι αντιστατικά, αδιάβροχα, αντιιδρωτικά, ανθεκτικά στη μούχλα και στο χλώριο.  Δυστυχώς η χρήση αυτής της ουσίας υπάρχει– σε ποσοστά έως και 900 φορές πάνω από το συνιστώμενο ασφαλές επίπεδο.

Τι επιπτώσεις έχουν αυτά τα ρούχα στην υγεία μας;

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας έχει προειδοποιήσει ότι οι ουσίες PFCs σχετίζονται με καρκίνους του παγκρέατος, του ήπατος, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης.

Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι για παράδειγμα η αθλητική ένδυση που παράγεται κυρίως από συνθετικές ίνες μπορεί να προκαλέσει κόπωση των μυών. Επιπλέον έχουν αναφερθεί δερματικές αντιδράσεις όπως κνησμός, φουσκάλες, εξανθήματα, καθώς και πονοκεφάλους, αλλά και σύγχυση σκέψης.

Οι πιό σοβαρές παρενέργειες είναι οι ευρέως διαδεδομένοι μυϊκοί πόνοι, όπως η ινομυαλγία, αλλά και συμπτώματα από το αναπνευστικό, συμπεριλαμβανομένων της βρογχίτιδας, του άσθματος, αλλεργίες και κολπικές μολύνσεις. Αυτές είναι οι πιο άμεσες αντιδράσεις, αλλά υπάρχουν και μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι που παραμονεύουν.

Δεδομένης της γενικότερης οικονομικής κρίσης, όλο και περισσότεροι αγοράζουν για τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους φθηνά ρούχα αμφίβολου αξιοπιστίας.

Είναι τρομακτικό να σκεφτεί κανείς ότι με τέτοιου είδους ρούχα που έχουν εμποτιστεί σε δηλητηριώδης ουσίες έρχεται σε επαφή το δέρμα των βρεφών. Τα δηλητήρια μπορούν να περάσουν στο ενδοκρινικό σύστημα όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους ενήλικες.

Τι μπορούμε  να κάνουμε με τα ρούχα τελικά;

  • Να αγοράζουμε ρούχα από υλικά υψηλής ποιότητας και φυσικές ίνες, όπως η βισκόζη το βαμβάκι, και το μαλλί.
  • Να έχουν πιστοποίηση για τις βαφές που χρησιμοποιήθηκαν.
  • Να μην είναι συνθετικά-πολυεστερικά-νάιλον.
  • Να είναι τοπικές – οικογενειακές επιχειρήσεις ή αν πρόκειται για μεγάλες εταιρείες να έχουν ένδειξη Fair Traide, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τους αλλά και της κουλτούρας τους.
  • Τέλος θυμηθείτε ότι πρέπει να πλένετε τα ρούχα από συνθετικά υφάσματα, τουλάχιστον τρεις φορές πριν από τη χρήση. Και, φυσικά, να χρησιμοποιείτε πάντα απορρυπαντικά φιλικά προς το περιβάλλον, χωρίς χημικά.

 Τα ρούχα Koupepe είναι πιστοποιημένα και υποαλλεργικά !

Τα υφάσματα του koupepe έχουν ελεγχθεί για επιβλαβείς ουσίες και είναι ασφαλή και φιλικά προς τους ανθρώπους και προς το περιβάλλον, σύμφωνα με το πρότυπο STANDARD 100 by ΟEKO-TEX. Διαλέγουμε τα υφάσματα μας με γνώμονα την προστασία της υγείας μας όσο και την προστασία του περιβάλλοντος, επιλέγουμε τις ποιοτικότερες φυσικές ύλες όπως είναι το βαμβάκι και η βισκόζη και δημιουργούμε ρούχα που θα φορέσετε άφοβα και θα αισθανθείτε όμορφα μέσα σε αυτά!

Η πιστοποίηση των υφασμάτων μας και των πρώτων υλών μας σημαίνει ότι δεν δημιουργούν αλλεργίες, μπορούν άφοβα να έρθουν σε επαφή με το βρεφικό δέρμα, είναι απαλά, πλένονται εύκολα και δεν μυρίζουν από τα παράγωγα του πετρελαίου με τα οποία είναι φτιαγμένα τα υπόλοιπα υφάσματα.

Για να δείτε τη συλλογή koupepe  με ρούχα για εγυμονούσες και θηλαζουσες περιηγηθείτε στο site μας www.koupepe.com !