Πατέρας : ενεργός ή θεατής στο μεγάλωμα των παιδιών Κατηγορία δημοσίευσης: Μητρότητα – Tags: ,

Πατέρας

Πιστεύω στους διακριτούς ρόλους στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, καθώς το πρότυπο και της μητέρας και του πατέρα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Από εκεί και πέρα οι ευθύνες πρέπει να μοιράζονται και το ζευγάρι ενωμένο και αγαπημένο να βρίσκει τις ισορροπίες του, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες που επικρατούν στην οικογένεια. Η ισότητα των δύο φύλων είναι πλέον νομικά γεγονός. Όμως έχουν όντως αλλάξει οι αντιλήψεις για το ρόλο των δύο φύλων; Υπάρχει ουσιαστική ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα ή όλο αυτό είναι μια ουτοπία;

Στις περισσότερες οικογένειες η μητέρα και ο πατέρας έχουν διαφορετική συνεισφορά στην ανατροφή των παιδιών. Αν και ο πατέρας αντιπροσωπεύει μια σημαντική μορφή ως μοντέλο για το παιδί, ο ρόλος του θεωρείται δευτερεύων σε σύγκριση με την μητέρα, επειδή οι άντρες βλέπουν τους εαυτούς τους πρώτα από όλα ως «κουβαλητές». Η κοινωνία έχει συγκεκριμένες προσδοκίες για την γονεϊκή συμπεριφορά. Δίνει έμφαση στον διαφορετικό ρόλο του πατέρα κρατώντας τους άντρες μακριά από τα παιδιά τους. Ακόμη και όταν οι δύο γονείς εργάζονται και είναι διαθέσιμοι να περάσουν ίσο χρόνο με τα παιδιά τους, η μητέρα ασχολείται περισσότερο με την φροντίδα.

Πατέρας

Έτσι, ενώ σχεδόν όλοι οι άνδρες παίζουν με τα παιδιά τους, λίγοι ασχολούνται με την φροντίδα του παιδιού σε καθημερινή βάση και ειδικότερα στις πιο «βρώμικες» δουλειές. Το βιολογικό γεγονός της γέννησης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επαφή της μητέρας με το μωρό και την απουσία του πατέρα. Στον μητρικό ρόλο της γυναίκας έρχεται να προστεθεί και ο ρόλος της νοικοκυράς απόλυτα ταυτισμένος με τη γυναικεία φύση. Η οικιακή εργασία θεωρείται μη εργασία. Ακόμα και αν και το νοικοκυριό έχει γίνει ευκολότερο στις μέρες μας, εξακολουθεί να είναι μια σκληρή δουλειά. Η φροντίδα των παιδιών είναι ακόμη πιο εξαντλητική και χρειάζονται ατελείωτα αποθέματα ενέργειας. Όμως τι γίνεται αν πέρα από όλα αυτά η γυναίκα εργάζεται;

Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες καριέρας συναντούν αποδοκιμασία όχι μόνο από άνδρες, αλλά και από άλλες γυναίκες. Ωστόσο, η επαγγελματική ενασχόληση αποτελεί ένα πραγματικό εφόδιο για τη γυναίκα και της επιτρέπει να βελτιώσει σημαντικά τόσο την αυτοπεποίθησή της όσο και την θέση της μέσα στο ζευγάρι. Στην πραγματικότητα και τα δύο φύλα είναι ισάξια, αλλά και διαφορετικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ενδείξεις υπεροχής του ενός έναντι του άλλου. Το ένα φύλο συμπληρώνει το άλλο και η γυναίκα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως και ο άνδρας: ως ισότιμο μέλος της οικογένειας με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, ως ισάξια και αυτοδύναμη ύπαρξη με τον άνδρα.

Πατέρας

Δεν θα ήταν ιδανικό να ζούσαμε σε μια κοινωνία που ο άντρας δεν θα θεωρείται ξεχωριστός όταν φροντίζει τα παιδιά του ή συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού; Όταν αφιερώνει χρόνο στο σπίτι του και αναλαμβάνει με ευχαρίστηση τον ρόλο του γονέα και του συζύγου; Έτσι θα είναι αυτός που γνωρίζει ότι όταν η γυναίκα του εργάζεται και κυνηγάει τα όνειρά της γίνεται καλύτερος άνθρωπος και καλύτερη μητέρα. Όταν έχει χρόνο για τον εαυτό της, και για τις μικρές χαρές της ζωής είναι πιο ευτυχισμένη.

Και θα είναι αυτός που θα προσφερθεί να προσέχει τα παιδιά για να βγει αυτή μια βόλτα με τις φίλες της ή να ολοκληρώσει κάτι για την αυριανή μέρα στη δουλειά. Αυτός που θα πλύνει τα πιάτα, ή θα φτιάξει το δείπνο για να κοιμηθεί αυτή που ξενυχτάει θηλάζοντας, λίγο παραπάνω. Αυτός που θα παίξει με τα παιδιά για να κάνει ένα μπάνιο και να φροντίσει τον εαυτό της.

Και δεν θα τα κάνει όλα αυτά απλώς για να την βοηθήσει, αλλά γιατί είναι σύντροφος και πατέρας.