Μητρότητα : 8 αληθινά γεγονότα που πρέπει να γνωρίζεις. Κατηγορία δημοσίευσης: Γενικά, Μητρότητα

Μητρότητα: 8 αληθινά γεγονότα που πρέπει να γνωρίζεις.

   Η μητρότητα είναι η πιο όμορφη περίοδος αλλά ταυτόχρονα και η πιο δύσκολη στη ζωή μιας γυναίκας. Από την ώρα που κρατάει στα χέρια της το μωρό της, η μια αλλαγή διαδέχεται την άλλη. Αγάπη, προστασία, φροντίδα, άγχος, φόβος, είναι μερικά από τα χιλιάδες συναισθήματα που η γυναίκα, ενδεχομένως την ίδια ακριβώς στιγμή, για όσα γίνονται γύρω της.
   Τι ακριβώς όμως είναι η μητρότητα; Παραθέτουμε λοιπόν 8 αληθινά γεγονότα για να την γνωρίσεις καλύτερα:

  1) Δεν είσαι μόνη σου πλέον- είσαι γονιός και κάνεις το καλύτερο που μπορείς. 

Κάθε μέρα που ξεκινάει, θα είναι μια διαφορετική αλλά και μοναδική εμπειρία για εσένα. Το παιδί σου θα αλλάζει συνεχώς, μέρα με την μέρα, λεπτό προς λεπτό, και όλα αυτά ακριβώς μπροστά στα μάτια σου. Θα υπάρχουν καλές μέρες και κακές, καλές επιλογές και όχι τόσο καλές. Πολλά από τα πράγματα που θα κάνεις, πολλές από τις αποφάσεις που θα πάρεις, δεν θα είναι και τόσο σωστά. Δεν θα πρέπει όμως να είσαι επικριτική με τον εαυτό σου για να μπορέσεις έτσι να ανταπεξέλθεις σε οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει. Πάντα να πιστεύεις σε σένα, διότι καλείσαι να αντιμετωπίσεις καταστάσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια προετοιμασία για αυτό.

   2) Το σώμα σου άλλαξε. Ε! Και;

  Είναι απολύτως φυσιολογικό το σώμα σου να έχει αλλάξει τόσο, που και εσύ η ίδια να μην το αναγνωρίζεις. Ε! Και; Μέσα από αυτό το σώμα, ήρθε στον κόσμο ένας καινούργιος άνθρωπος. Ήρθε η ώρα λοιπόν να σκεφτείς ότι η αλλαγή αυτή δεν έγινε για κακό αλλά μόνο για καλό. Μετά εξάλλου από την εγκυμοσύνη, έχεις πολύ χρόνο με γυμναστική και διατροφή, να επαναφέρεις το σώμα σου στο σημείο που σε ευχαριστεί. Μην σκας λοιπόν, με λίγη προσπάθεια όλα γίνονται.

   3) Το μωρό σου δεν είναι σαν τα άλλα μωρά.

  Το μωρό σου είναι μοναδικό και μόνο εσύ και ο σύντροφός σου το γνωρίζετε καλά. Φυσικά και το μωρό σας δεν συμπεριφέρεται όπως αναφέρουν τα βιβλία, δεν του αρέσει ότι αρέσουν στα υπόλοιπα και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αντ’ αυτού, αντί να κάθεσαι να διαβάζεις τι πρέπει να κάνεις, πώς πρέπει να το κάνεις και γιατί, καλύτερα να προσπαθήσεις μόνη σου να γνωρίσεις το μωρό σου. Τι του αρέσει να κάνει; Τι το κάνει να γελάει; Πως κοιμάται καλύτερα; Τι ήχους βγάζει όταν πεινάει; Όταν αυτά τα ανακαλύπτεις μόνη σου, θα σε βοηθήσουν πολύ περισσότερο στο να το μεγαλώσεις σωστά, παρά το να κάθεσαι να διαβάζεις τα διάφορα εγχειρίδια φροντίδας που έχουν γράψει τρίτοι. Άκου το ένστικτό σου. Μόνο εσύ πραγματικά ξέρεις τι χρειάζεται το παιδί σου.

   4) Άκουσε όλες τις συμβουλές, ανεπιθύμητες ή μη, αλλά κάνε αυτό που λέει η καρδιά σου. 

  Για οτιδήποτε και αν συμβαίνει σχετικά με το παιδί σου, όλοι γύρω σου έχουν μια γνώμη για τα πάντα, την οποία γνώμη και θέλουν να την μοιραστούν μαζί σου. Ας μην είμαστε άδικοι, πολλές από αυτές τις συμβουλές δίνονται με καλές προθέσεις. Οι περισσότερες από τις συμβουλές αυτές εστιάζουν στο «το δοκίμασα και δούλεψε σε μένα, είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό και θέλω να το μοιραστώ μαζί σου για να σε διευκολύνω», χωρίς όμως να σημαίνει ότι αυτό είναι όντως το καλύτερο για τη δική σου περίπτωση. Θα πρέπει λοιπόν, κάθε φορά που κάποιος θα σου δίνει οποιαδήποτε συμβουλή, ακόμη και αν δεν την έχεις ζητήσει, να την φιλτράρεις και να την φέρνεις στις δικές σου ανάγκες. Την καλύτερη συμβουλή για το πρόβλημα του μωρού σου την ξέρεις εσύ και μόνο εσύ.

  5)Πλέον το πρόγραμμά σου κινείται γύρω από το μωρό σου.

  Μπορεί μέχρι στιγμής να οργάνωνες την ζωή σου βάση ενός ενδεχομένως προγράμματος που σχεδίαζες. Από την ημέρα που φέρνεις στον κόσμο το μωρό σου, όλη σου η ζωή αλλάζει. Από το πρόγραμμα εξόδου ως το πρόγραμμα ύπνου, ακόμη και αν είχες κάποιο πρόγραμμα φαγητού, όλα αλλάζουν. Δεν θα πρέπει καθόλου να στεναχωριέσαι για αυτό. Η περίοδος που διανύεις είναι η καλύτερη της ζωής σου, για αυτό θα πρέπει να την απολαύσεις Δεν πειράζει αν μια μέρα μείνεις σπίτι, χάσεις μια έξοδο και κοιμηθείς λιγότερο απ’ ότι συνήθως. Να σκέφτεσαι ότι αυτές τις στιγμές με το παιδί σου τις ζεις μόνο μια φορά, όσα παιδιά και αν κάνεις. Για αυτό να χαίρεσαι την κάθε στιγμή χωρίς να μετανιώνεις για αυτά που χάνεις. Θα σου ξαναδωθούν πάλι πολλές ευκαιρίες που ίσως να είναι και καλύτερες.

   6) Ύπνος και ξεκούραση; Τι είναι αυτά;

  Ο ύπνος και η ξεκούραση σε αυτή την περίοδο θεωρούνται πολυτέλεια. Κάθε ώρα, άντε το πολύ κάθε δύο με τρεις ώρες, το μωρό σου θα σε ξυπνήσει είτε για να φάει, είτε για να το αλλάξεις είτε για κάποιον άλλον λόγο. Το make up για τους μαύρους κύκλους θα γίνει ο κολλητός σου φίλος, μετά τον καφέ που χωρίς αυτόν δεν θα μπορείς να κάνεις τίποτα. Αν και μιλάμε για μια νέα κατάσταση στην οποία πρέπει να προσαρμοστείς, πάντα πρέπει να βρίσκεις χρόνο για ύπνο. Δεν είναι μόνο απαραίτητος για εσένα αλλά και για την σωστή φροντίδα του μωρού σου. Ακολούθησε το πρόγραμμα του μωρού σου και προσπάθησε να κοιμάσαι όταν κοιμάται και αυτό. Μην απελπίζεσαι. Χρειάζεται απλώς χρόνος μέχρι το να προσαρμοστεί και να αποκτήσει τη δική του ρουτίνα στον ύπνο. Όλα αυτά κάποια στιγμή θα  αποτελούν μια γλυκιά ανάμνηση.

    7) Υπομονή!

  Ξέρουμε είναι δύσκολο, αλλά το μόνο που θα σε βοηθήσει σε αυτόν τον αγώνα που λέγεται μητρότητα είναι η υπομονή. Μην νομίζεις πως αν νευριάζει με ο,τι είναι γύρω σου, για παράδειγμα με τον σύντροφό σου ή τους δικούς σου ανθρώπους θα δώσει λύση στα προβλήματα σου. Επίσης να ξέρεις πως θα κλαις, θα κλαις πολύ. Γιατί θα νιώθεις μόνη, γιατί θα νομίζεις πως δεν ξέρεις τίποτα. Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου και όλα θα πάνε καλά. Μην τρελαίνεσαι! Όλα θα γίνουν αρκεί να είσαι ήρεμη και να έχεις υπομονή με τα πάντα. Όλα σου είναι καινούργια, αλλά θα τα καταφέρεις, γιατί είσαι δυνατή.

   8) Ύστερα από ένα χρόνο μητρότητας γίνεσαι σοφότερη.

   Είναι αλήθεια. Όταν θα περάσει ο πρώτος χρόνος, όταν το μωρό σου πια θα σβήσει το κεράκι πάνω στην τούρτα με τον αριθμό «1», θα καθίσεις να αναλογιστείς πολλά πράγματα. Όλος ο χρόνος θα περάσει μπροστά σου σαν ταινία. Πως ήταν οι πρώτες μέρες που το μωρό σου το μόνο που έκανε ήταν να κοιμάται και να τρώει; Πότε είπε τις πρώτες λέξεις;  Πότε έκανε τα πρώτα του βήματα; Ποια λάθη έκανες και τι θα άλλαζες;  Πολλές τέτοιες σκέψεις, γεμάτες αγάπη. Θα είναι πολλά αυτά που θα σκέφτεσαι αν έπρεπε να το κάνεις έτσι ή αλλιώς. Σίγουρα μετά από ένα χρόνο μητρότητας, θα καταλάβεις πόσο δυνατή είσαι, πόσο σοφά και έπειτα από πολύ σκέψη πήρες τις αποφάσεις. Χαμογέλα. Η ζωή είναι απλή. Αγάπα το μωρό σου και ζήσε κάθε λεπτό μαζί του σαν να είναι το τελευταίο.