Μητέρες που θηλάζετε : Είναι εντάξει να αισθάνεστε υπερήφανες ! Κατηγορία δημοσίευσης: Newsletter, Θηλασμός, Μητρότητα, Οι ιστορίες σας

Μητέρες που θηλάζετε : Είναι εντάξει να αισθάνεστε υπερήφανες !

Πρόσφατα, μία φίλη μου στο Facebook συμμετείχε και τελικά ολοκλήρωσε έναν μαραθώνιο. Την ημέρα της μεγάλης εκδήλωσης πόσταρε μερικές φωτογραφίες της που διέσχιζε τη γραμμή τερματισμού και έγραψε ένα κείμενο για το πόσο σκληρά είχε προπονηθεί, τα εμπόδια που είχε ξεπεράσει και την υπερηφάνεια που αισθάνθηκε στο να επιτύχει κάτι τόσο μεγάλο. Η δημοσίευσή της προκάλεσε θετικά και ενθαρρυντικά σχόλια και χάρηκα πραγματικά που είδα όλη αυτήν την υποστήριξη που έλαβε για την επίτευξη του στόχου της.

Πριν από μερικές εβδομάδες διέσχισα μια δική μου ”γραμμή τερματισμού”. Το ”επίτευγμα” μου είναι κάτι για το οποίο δούλευα πραγματικά σκληρά. Χρειάστηκαν ατελείωτες ώρες προσπάθειας κάθε μέρα που με έκαναν να αλλάξω κάθε σημαντική πτυχή της ζωής μου. Έχω ξεπεράσει τεράστια εμπόδια και όταν έφτασα στο στόχο μου ήμουν γεμάτη με μια τεράστια αίσθηση περηφάνιας και ολοκλήρωσης. Αντίθετα από την φίλη μου, όμως, εκείνη που έτρεξε μαραθώνιο, δεν θα αναφερθώ στο επίτευγμα μου. Όχι επειδή δεν είμαι ενθουσιασμένη ή υπερήφανη, αλλά επειδή το επίτευγμά μου είναι ότι έχω θηλάσει το μωρό μου, χωρίς τη βοήθεια μιας σταγόνας φόρμουλας από τη γέννησή του μέχρι τώρα τον δέκατο πέμπτο μήνα του και αν γράψω γι ‘αυτό ξέρω ότι πιθανόν να κατηγορηθώ πως προσπαθώ να προσβάλλω τις μητέρες που δίνουν φόρμουλα.

Αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο να είσαι υπερήφανη που θηλάζεις. Ο θηλασμός είναι μια τεράστια δέσμευση και οι μητέρες που το κάνουν πρέπει να είναι περήφανες για το έργο και την αφοσίωσή τους. Επειδή όμως, μερικές μητέρες δεν θηλάζουν περιμένουμε ότι όσες επιλέγουν τον θηλασμό θα παραμείνουν σιωπηλές και σεμνές για αυτό που έχουν επιλέξει. Ακόμα και αν θέλουν  να υποστηρίξουν άλλες θηλάζουσες μητέρες, ή να μοιράζονται τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους σχετικά με τον θηλασμό, αυτό υποκινεί πάντα και αρνητικά σχόλια.

Αν θέλετε κοιτάξτε οποιαδήποτε δημοσίευση σχετικά με το θηλασμό, ακόμη και ποστ που αναλύουν νέες έρευνες σχετικά με τα οφέλη του και είναι πολύ πιθανό να δείτε σχόλια όπως:

“Δεν μπορούν όλοι να θηλάσουν, ποστ όπως αυτό κάνουν τις μητέρες που δεν μπορούν να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους.”

“Δοκίμασα το θηλασμό αλλά δεν λειτούργησε για μένα – βλέποντας τέτοια πράγματα με κάνει να αισθάνομαι τόσο άσχημα – εύχομαι οι άνθρωποι να σταματήσουν να το αναδημοσιεύουν”.

“Δεν είχα αρκετό γάλα για το μωρό μου, δεν μπορούν να το  κάνουν όλοι ξέρεις.”

“Δεν υπάρχει πραγματικά καμία διαφορά μεταξύ του θηλασμού και της διατροφής με φόρμουλα”.

Αυτά τα σχόλια μπορεί να φαίνονται εντάξει όταν στοχεύουν σε μητέρες που θηλάζουν, αλλά σκεφτείτε πόσο γελοία θα ακούγονταν αν τα βάζαμε κάτω από το ποστ του μαραθώνιου:

“Δεν μπορεί ο καθένας να τρέξει ένα μαραθώνιο, ποστ όπως αυτό κάνει τους ανθρώπους που δεν μπορούν να τρέξουν τόσο πολύ να αισθάνονται άσχημα.”

“Προσπάθησα να κάνω έναν μαραθώνιο αλλά δεν τα κατάφερα – Βλέποντας τέτοια πράγματα, με κάνει να νιώθω τόσο άσχημα – εύχομαι οι άνθρωποι να σταματήσουν να το αναδημοσιεύουν.”

“Τα πόδια μου δεν μπορούν να τρέξουν για τόση ώρα.”

“Δεν υπάρχει πραγματικά καμία διαφορά μεταξύ του μαραθώνιου και το να βγαίνεις εξω από το σπίτι ούτως ή άλλως.”

Όταν είδα τους φίλους μου να μιλάνε για το μαραθώνιό της, ήμουν σε θέση να το καταλαβω για αυτό ακριβώς που ήταν, και να μοιραστώ τη χαρά της σε αυτή τη μεγάλη στιγμή. Δεν το πήρα ως προσωπική επίθεση για το επίπεδο της γυμναστικής μου (το οποίο είναι τπραγματικά χαμηλό) ή για το ότι δεν θα έτρεχα σε μαραθώνιο ούτε για 5000 ευρω!  Η θέση της και η δημοσίευσή της , εν συντομία, δεν είχε να κάνει με μένα. Δεν το έγραψε για να με ντροπιάσει που δεν τρέχω, όπως κι εγώ δεν γράφω για τον θηλασμό με σκοπό να ντροπιάσω τις μητέρες που έχουν επιλέξει άλλο μονοπάτι.

Ελπίζω ότι όσο περνάει ο καιρός να μπορέσουμε όλοι να καταλάβουμε πότε κάτι δεν αφορά εμάς και απλά να χαρούμε με την χαρά των συνανθρώπων μας και να είμαστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματά τους …