Διαλέξτε υποστηρικτικό περιβάλλον για την επιτυχία του θηλασμού! Κατηγορία δημοσίευσης: Θηλασμός – Tags: ,

θηλασμού

Βγήκες από το μαιευτήριο και με τις οδηγίες που έλαβες εκεί, προσπαθείς να θηλάσεις το μωρό σου! Αν είσαι από τις τυχερές που το μωρό έπιασε σχετικά εύκολα στήθος και δεν πτοήθηκες στις  γνωστές οδηγίες-φοβέρες περί επάρκειας γάλακτος, πρόσληψης βάρους ή χρονοδιαγράμματος θηλασμού, τότε δεν έχεις δώσει συμπλήρωμα ξένου γάλακτος και βαδίζεις με αισιοδοξία στο μονοπάτι του αποκλειστικού θηλασμού!

Όμως οι πρώτες σαράντα ημέρες είναι αυτές που θα εδραιώσουν πραγματικά τον θηλασμό και εσύ και το μωρό σου θα μάθετε ο ένας τον άλλον και θα βρείτε τους ρυθμούς σας. Απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία είναι το υποστηρικτικό περιβάλλον πρώτα το οικογενειακό και κατόπιν των επαγγελματιών υγείας  και ιδιαίτερα του παιδιάτρου που παρακολουθεί την ανάπτυξη του βρέφους (ότι αγχώνει περισσότερο τη νέα μητέρα). Πως όμως θα καταλάβεις αν ο παιδίατρος που επέλεξες είναι πράγματι υποστηρικτικός του θηλασμού?

Κάποια βασικά σημάδια που θα σου δείξουν αν ο γιατρός που εμπιστεύτηκες θα είναι ο κατάλληλος συνοδοιπόρος σου στο ταξίδι του θηλασμού είναι τα εξής:
  • Καταρχήν γνωρίζει τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και για αυτό ενθουσιάζεται και υποστηρίζει πλήρως την απόφαση της μητέρας να θηλάσει αποκλειστικά. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι πολύ βασική ιδιαίτερα στην περίοδο της λοχείας.
  • Δεν προτείνει την χορήγηση ξένου γάλακτος ούτε διανέμει τέτοια δείγματα. Ακόμα και αν προκύψουν προβλήματα, πρέπει όλα να επιλύονται με γνώμονα τη διατήρηση της γαλουχίας. Γνωρίζει ότι το πρωτόγαλα είναι επαρκές για το νεογνό και υποστηρίζει τον απεριόριστο και χωρίς πρόγραμμα θηλασμό.
  • Δεν προτείνει τη χρήση μπιμπερό και πιπίλας, ιδιαίτερα τις πρώτες 40 μέρες της γαλουχίας. Η εισαγωγή ξένων θηλών μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο βρέφος και να μην θηλάζει αποτελεσματικά.
  • Γνωρίζει ότι το μωρό πρέπει να θηλάσει αποκλειστικά τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του και ότι με την προσθήκη των στερεών τροφών ο θηλασμός δεν θα πρέπει να διακόπτεται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον μητρικό θηλασμό για 2 χρόνια και από κει και πέρα για όσο επιθυμεί μητέρα και παιδί.
  • Τέλος, γνωρίζοντας τις τεκμηριωμένες ιατρικές αντενδείξεις του θηλασμού, σε περίπτωση αρρώστιας της μητέρας ή του βρέφους θα κάνει προσπάθειες ώστε να βρει πώς θα αποφύγει τη διακοπή του θηλασµού με συμβατή φαρμακευτική αγωγή.

Ανεξάρτητα όμως από το ενθαρρυντικό περιβάλλον, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του θηλασμού είναι η μητέρα να το θέλει πραγματικά, να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και στο μωρό της που διαρκώς δίνει σημάδια για αυτά που έχει ανάγκη. Να μάθει να το ‘ακούει’ και να ικανοποιεί τις ανάγκες του, που δεν είναι μόνο διατροφικές ακόμα κι αν χρειαστεί να έρθει σε αντιπαράθεση με τους επαγγελματίες υγείας ή με το ευρύτερο περιβάλλον της. Γιατί τελικά ο  μόνος εδικός στη διαδικασία αυτή είναι η ίδια η μητέρα…