7+1 φράσεις που δεν θα πρέπει να λέτε στα παιδιά σας. Κατηγορία δημοσίευσης: Γενικά

7+1 φράσεις που δεν θα πρέπει να λέτε στα παιδιά σας.

Τα παιδιά μας, από τους πρώτους μήνες της ζωής τους, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους και προσπαθούν να μιμηθούν ό,τι βλέπουν αλλά και να πουν ό,τι ακούνε. Ο χαρακτήρας τους σε αυτές τις ηλικίες διαμορφώνεται ανάλογα με τα ερεθίσματα που λαμβάνουν, κυρίως από τους γονείς. Φυσικά, στις μικρές ηλικίες τα παιδιά δεν είναι σε θέση να κρίνουν πιο είναι το σωστό και πιο το λάθος, για αυτό τον λόγο οι γονείς θα πρέπει να το φροντίζουν να τους το δείχνουν  και να προσέχουν ακόμα και τις φράσεις που χρησιμοποιούν.

Υπάρχουν φράσεις που μπορεί φαινομενικά να φαίνονται αθώες, μπορούν όμως να επηρεάσουν τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς των παιδιών. Ακόμα, για παράδειγμα, και όταν εσείς είστε πολύ θυμωμένοι, πρέπει να συγκρατηθείτε και να προσέξετε τον τρόπο που θα μιλήσετε στο παιδί σας, εάν δεν θέλετε να του δημιουργήσετε πίεση και άγχος. Ας δούμε λοιπόν κάποιες φράσεις, τις οποίες καλά θα ήταν να μην λέμε στα παιδιά μας:

1)”Μην κλαις”.

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, έχουν την ανάγκη να βιώσουν όλα τα συναισθήματα. Μην τους δημιουργείτε λοιπόν την ανασφάλεια πως όταν κλαίνε, κάνουνε κάτι λάθος, με αποτέλεσμα να στεναχωριούνται. Προσπαθήστε να τα πλησιάσετε, ώστε να σας πουν τον λόγο για τον οποίο κλαίνε και έτσι να μπορέσετε να τα βοηθήσετε να το ξεπεράσουν.

2)Γιατί να μην είσαι σαν τον αδελφό/την αδελφή σου;

Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε, ειδικά σε αδέρφια που είναι κοντά ηλικιακά. Η σύγκριση που εσείς κάνετε ανάμεσα στα παιδιά, δεν θα φέρει τίποτα διαφορετικό από ζήλια, τσακωμούς και αντιπάθεια. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό με ξεχωριστές δεξιότητες και ικανό για να κάνει τα πάντα, απλά ίσως να χρειάζεται τον δικό του χρόνο.

3)Μπορείς και καλύτερα.

Όταν πιέζετε το παιδί σας να κάνει τα πράγματα που θέλετε, ακριβώς με τον τρόπο που σας αρέσει, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το γεμίσετε με υπερβολικό άγχος και απογοήτευση, κυρίως όταν δεν τα κάνει με τον τρόπο που του έχετε υποδείξει. Απλά αφήστε το να κάνει αυτό που μπορεί και δείξτε του πως θα μπορούσε να το κάνει διαφορετικά.

4)Αλίμονο σου όταν γυρίσει ο μπαμπάς.

Με το να χρησιμοποιείτε τον έναν γονιό ως τον “μπαμπούλα”, σίγουρα δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που επιδιώκετε. Αφενός το παιδί απομακρύνετε από τον “κακό” του ζευγαριού, γιατί τον φοβούνται. Αφ’ ετέρου, δεν δίνει καμία σημασία στα λόγια του “καλού”. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χάνεται συνεχώς ο έλεγχος ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας.

5)Κάνε γρήγορα… Μην αργείς… Βιάσου!

Μπορεί να βιάζεστε πολύ να κάνετε κάτι ή να πάτε κάπου, το παιδί σας όμως δεν χρειάζεται να το γεμίσετε άγχος και να του δημιουργήσετε επιπλέον ένταση. Για αυτό χαλαρώστε και πείτε του όμορφα “μήπως ήρθε η ώρα και για τους δύο μας να βιαστούμε;” βάζοντας και εσάς τους ίδιους μέσα στο παιχνίδι.

6)Μπράβο, αγάπη μου.

Σίγουρα θα σκεφτήκατε “Ο έπαινος; Τι κακό έχει;”. Φυσικά και πρέπει να επαινούμε τα παιδιά μας, αρκεί να μην γίνεται σε υπερβολικό βαθμό. Αν επαναλαμβάνετε συνεχώς τους ίδιους επαίνους για οτιδήποτε κάνει, τότε όταν θα πετύχει κάτι πραγματικά δύσκολο δεν θα ξέρετε τι να του πείτε. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να βάζετε και στους επαίνους τα όρια σας ώστε να δίνετε κάθε φορά στο παιδί σας αυτό που του αξίζει.

7)Άστο, θα το κάνω εγώ.

Δεν χρειάζεται κανένας λόγος να μειώνεται το παιδί σας όταν προσπαθεί να κάνει κάτι. Εάν δείτε ότι δεν τα καταφέρνει, προσπαθήστε να το βοηθήσετε όσες φορές χρειαστεί για να μάθει στο τέλος να το κάνει μόνος του. Θα το δείτε και σεις, η χαρά που θα πάρει θα είναι τόσο μεγάλη που δεν θα χορταίνετε να το βλέπετε.

8)Είσαι μια χαρά.

Όταν το παιδάκι σας πέσει κάτω και χτυπήσει, ακόμα και μια γρατζουνιά να είναι, για αυτό μπορεί να είναι το τέλος του κόσμου. Ο μόνος τρόπος για να ξεσπάσει είναι να κλάψει. Εκείνη την ώρα το μόνο που θέλει είναι να το πάρετε μια αγκαλιά και να του δώσετε ένα φιλί. Μην αρχίσετε σε αυστηρό τόνο να το φωνάζετε και να του λέτε “είσαι καλά, μεγάλωσες, σταμάτα να κλαις”. Είναι ακόμα παιδάκι και θέλει τη φροντίδα σας.