6 τρόποι για καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά σας. Κατηγορία δημοσίευσης: Lifestyle, Γενικά

6 τρόποι για καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά σας.

Σαν γονείς προσπαθούμε πάντα να καθοδηγούμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με τον πιο σωστό τρόπο. Δεν θα ήταν ωραίο αν μπορούσαμε να εξαλείψουμε την απογοήτευση που καταβάλλει και εμάς και τα παιδιά μας έπειτα από φωνές και τσακωμούς, εξαιτίας της έλλειψης υπομονής; Θα ήταν πραγματικά τέλειο! Έτσι λοιπόν, προσπαθήσαμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις ώστε να έχουμε καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά  μας και να μπορέσουμε να τα εμπνεύσουμε για να να κάνουν το καλύτερο που μπορούν.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι λύσεις:

1) Αποφύγετε να αξιολογείτε τα παιδιά σας.

Θα πρέπει να επικεντρώνεστε στην προσπάθεια που κάνει το παιδί σας και να δείχνετε την στήριξή σας καθώς και τον ενθουσιασμό σας για το τελικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα: “Τι τέλειος πίνακας; Είσαι πραγματικά πολύ καλός, συνέχισε έτσι!” Τέτοιες εκφράσεις ενθουσιασμού από την μεριά σας θα του δώσουν ειλικρινά πολύ μεγάλη χαρά, γιατί μπορεί το ίδιο το παιδί να θεωρεί πως η ζωγραφική δεν είναι καθόλου το δυνατό του σημείο. Προβληματιστείτε με αυτό που σας δείχνει, κάντε του ερωτήσεις για ο, τι βλέπετε στην ζωγραφιά και θα δείτε με πόση χαρά θα σας εξηγήσει την κάθε λεπτομέρεια σε αυτό που δημιούργησε.

2) Να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται.

Να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με αυτό που βλέπετε, που σας αρέσει ή που δεν σας αρέσει σε αυτά που κάνει το παιδί σας. Αυτό θα του δείξει ότι πραγματικά εκτιμάτε όλα αυτά που κάνει το παιδί σας και το βοηθάτε να δει την αξία μέσα από την κάθε του πράξη. Αντί να του πείτε ένα σκέτο “Μπράβο!” δοκιμάστε το “Είδα ότι έβαλες όλα τα μπλοκ ζωγραφικής στη θέση τους και όλα τα παιχνίδια στα ράφια τους. Είμαι πολύ χαρούμενη για σένα !!!”

3) Να αποφεύγετε οποιαδήποτε σύγκριση με τα αδέρφια και τους φίλους του.

Αν σας έρθει να πείτε στο παιδί σας “Ευτυχώς εσύ κάνεις μόνος σου τις ασκήσεις και δεν χρειάζεται να σε κυνηγάμε όπως τον αδερφό σου! ” σταματήστε και ξανασκεφτείτε το. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείτε στο παιδί σας μια λανθασμένη αντίληψη, νιώθει μειονεκτικά και ασυναίσθητα βάζει τον εαυτό του σε συγκρίσεις. Θα πρέπει να του εξηγήσετε πως δεν είναι αυτός ο καλός ενώ οι υπόλοιποι δεν είναι καλοί επειδή αυτός κάνει μόνος του τις ασκήσεις. Αφήστε λοιπόν, τις συγκρίσεις και απλά πείτε του “Μου αρέσει πολύ που κάνεις τις εργασίες σου αμέσως μόλις γυρίσεις σπίτι”.

4) Δώστε στο παιδί σας τα εύσημα και τη δύναμη να συνεχίσει.

Είναι πραγματικά τέλειο να πείτε στο παιδί σας ότι είστε περήφανοι για αυτό. Δεν φτάνει όμως να είστε μόνο εσείς περήφανοι για το παιδί σας, αλλά και αυτό το ίδιο θα πρέπει να αναγνωρίζει ότι έκανε κάτι καλό και να είναι εξίσου περήφανο για τον εαυτό του.

5) Να είστε ενθουσιώδης.

Όλα τα παιδιά χρειάζονται ενθάρρυνση και σιγουριά. Βεβαιωθείτε ότι τονίζετε καθημερινά στο παιδί σας τα πράγματα τα οποία εσείς εκτιμάτε:
“Παρατήρησα ότι βοήθησες την αδερφή σου με τα παπούτσια της. Είναι πολύ χαρούμενη. Και μας βοήθησες όλους ώστε να φύγουμε πιο γρήγορα από το σπίτι. Σε ευχαριστώ!”
“Εκτιμώ ότι βούρτσισες τα δόντια σου με μια μόνο υπενθύμιση.”
Αυτές και άλλες παρόμοιες εκφράσεις δείχνουν στο παιδί σας τον πραγματικό σας ενθουσιασμό και αυτό το κάνει εξαιρετικά χαρούμενο.

6) Βοηθήστε τα παιδιά σας να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους.

Το παιδί σας, όσο μικρό και αν είναι, έχει και αυτό συναισθήματα. Πολλές φορές τα συναισθήματα αυτά δεν ξέρει πως να τα εξωτερικεύσει και καταλήγει ενδεχομένως να το κάνει με άσχημο τρόπο. Για παράδειγμα, εάν είναι θυμωμένο, λυπημένο ή στεναχωρημένο, πολλές φορές νομίζει πως αν χτυπήσει τα αδέρφια ή τους φίλους του, αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος για να σας δείξει πως αισθάνεται. Για αυτό εσείς θα πρέπει να το πλησιάσετε ήρεμα και να το βοηθήσετε να καταλάβει πως νιώθει και πως νιώθουν και οι άλλοι γύρω του. Με τον τρόπο αυτό μόνο του θα πάρει τις σωστές αποφάσεις. Μην αποπαίρνετε τα παιδιά σας γιατί μπορεί να τους προσκαλέσετε μεγαλύτερο κακό από ότι νομίζετε. Τα παιδιά έχουν την τάση να κρατάνε τα πάντα μέσα τους και να απογοητεύονται εύκολα. Εσείς σαν γονείς θα πρέπει πάντα να τους δείχνετε το σωστό κυρίως με το παράδειγμά σας  και οτιδήποτε και αν συμβεί θα πρέπει να το αντιμετωπίζετε με αγάπη και υπομονή.
Μην αγχώνεστε και μην χάνετε την ψυχραιμία σας. Παιδιά είναι, και αυτό που θα τα βοηθήσει να ωριμάσουν και να μάθουν να επικοινωνούν μαζί σας είναι η αγάπη. Και από αυτήν έχετε σίγουρα άπλετη…