Συγκοίμηση: 5 πολύτιμες συμβουλές για τον ύπνο κάθε θηλάζουσας μητέρας! Κατηγορία δημοσίευσης: Θηλασμός – Tags: ,

Όταν η μητέρα θηλάζει αποκλειστικά, ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι συχνός. Πολλές μητέρες επιλέγουν την ασφαλή  συγκοίμηση για να ανταποκρίνονται γρηγορότερα στο μωράκι τους και να κερδίζουν και οι ίδιες περισσότερο ύπνο. Ο θηλασμός τη νύχτα συνδυάζει ύπνο και φαγητό οπότε πρέπει να γίνεται με προσοχή για να διατηρούμε καλύτερες συνθήκες υγιεινής για το βρέφος. Παρακάτω βρίσκονται μερικές συμβουλές υγιεινής για κάθε θηλάζουσα μητέρα, ώστε να είναι και αυτή και το μωρό της όσο το δυνατόν πιο καθαροί, ευτυχισμένοι και υγιείς.

Φυσικά, τις περισσότερες από αυτές τις συμβουλές θα τις έχετε σκεφτεί και μόνες σας. Δεν χρειάζεστε μια λίστα που να σας λέει πώς να κρατάτε τον εαυτό σας καθαρό ως θηλάζουσα μαμά. Αλλά έχοντας στο νου σας κάποιες από αυτές θα σας εξοικονομήσει άγχος και χρόνο όταν στη μέση της νύχτας θα ξυπνήσετε με μούσκεμα το στήθος, ή ακόμα χειρότερα, με μια βρώμικη πάνα που δεν είχατε δει. Αυτές οι συμβουλές για την υγιεινή,θα εξασφαλίσουν ότι τόσο εσείς όσο και το μωρό σας θα έχετε τον ύπνο που χρειάζεστε! Πρέπει όμως να εφαρμόζονται παράλληλα με τις ασφαλείς κατευθυντήριες οδηγίες για τη συγκοίμηση, όπως το ασφαλές στρώμα, η κατάλληλη θερμοκρασία και η σωστή  τοποθέτηση του μωρού στο κρεβάτι.

1. Φοράτε άνετες πιτζάμες θηλασμού !

fotorcreated

Θηλάζοντας αποκλειστικά το μωράκι σας θα χρειαστείτε εύκολη πρόσβαση στο στήθος σας πολλές φορές καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας. Έτσι, τα στενά και δύσκολα ρούχα δεν θα σας βοηθήσουν καθόλου. Φορέστε πιτζάμες θηλασμού που θα σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα και θα σας επιτρέπουν να θηλάζετε εύκολα από τα ειδικά τους ανοίγματα, χωρίς να σηκώνεστε ή να βγάζετε ρούχα, όπως οι πιτζάμες θηλασμού από το koupepe φτιαγμένες από απαλή βισκόζη.

2. Αλλάξτε τα επιθέματα θηλασμού (pads ) πριν πέσετε για ύπνο και το σουτιέν θηλασμού αρκετά συχνά!

dsfs

Δεδομένου ότι θα θηλάζετε πολλές φορές τη νύχτα, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε υπερβολική ροή γάλακτος από το στήθος σας, γι αυτό μην ξεχνάτε να  πηγαίνετε στο κρεβάτι με καθαρά επιθέματα θηλασμού κάθε φορά. Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής για τη μητέρα και το βρέφος, εάν διαθέτετε επιθέματα θηλασμού μίας χρήσης ή επαναχρησιμοποιούμενα, η συχνή εναλλαγή τους θα εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων και θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης των θηλών. Το ίδιο ισχύει και για το σουτιέν θηλασμού που πρέπει να το αλλάζετε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

3. Αλλάξτε την πάνα του μωρού σας πριν πέσετε για ύπνο!

allagi_panas_aparaitita

Ανάλογα με την ηλικία του μωρού σας, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε την πάνα τους αρκετές φορές στη διάρκεια της νύχτας τόσο για να αποφύγετε το εξάνθημα από την πάνα όσο και για να διατηρήσετε το κρεβάτι στεγνό και καθαρό. Καλό θα ήταν να αλλάζετε την πάνα του μωρού σας κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες για τους πρώτους μήνες της ζωής του, αλλά δεν είναι απαραίτητο να το ξυπνήσετε για να αλλάξετε μια βρεγμένη πάνα. Μεγαλώνοντας όμως, θα έχει αναπτύξει καλύτερο έλεγχο της ουροδόχου κύστης, οπότε η αλλαγή της πάνας τη νύχτα δεν θα είναι πάντοτε απαραίτητη. 

4. Μαζέψτε τα μακριά σας μαλλιά στη συγκοίμηση.

eb03856f51bf01b293f3bc77d566d6d4_l

Περισσότερο από  ζήτημα υγιεινής, το Mother Baby Behavioral Sleep Laboratory επισημαίνει ότι το να μαζέψετε τα μαλλιά σας κατά τη συγκοίμηση είναι στην πραγματικότητα θέμα ασφάλειας. Τα μαλλιά σας θα μπορούσαν πραγματικά να τυλιχτούν γύρω από το λαιμό του μωρού σας, και ίσως να μην το αισθανθείτε στον ύπνο. Φροντίστε, λοιπόν, να κοιμάστε με μια αλογοουρά ή πλεξούδα.

5. Πλύνετε τα σεντόνια σας κάθε εβδομάδα.

mid adult woman making bed with white sheet. Horizontal shape, low angle view

Από την στιγμή που ένα ακόμα μέλος της οικογένειας θα κοιμάται (και ίσως κάνει και περισσότερη ακαταστασία) στο κρεβάτι σας, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διατήρηση των σεντονιών σας όσο το δυνατόν καθαρότερα. Καλό θα ήταν  τα κλινοσκεπάσματα  να πλένονται εβδομαδιαίως ή δύο φορές την εβδομάδα, αλλά δεδομένης της μεγαλύτερης πιθανότητας για λεκέδες από το μωρό, το συχνότερο πλύσιμο μπορεί να είναι καλύτερη ιδέα.