20 τρόποι για να ηρεμήσετε ένα θυμωμένο παιδί! Κατηγορία δημοσίευσης: Γενικά

Αν το παιδί σας εκρήγνυται σαν πυροτέχνημα με την παραμικρή πρόκληση.. ηρεμήστε! Δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς. Και ναι, υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε αναπτύσσοντας τις δικές σας δεξιότητες διαχείρισης θυμού. Ως γονείς θέτουμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη αυτή μαθαίνοντας πρώτα να ελέγχουμε τα δικά μας συναισθήματα την ώρα των εκρήξεων θυμού των παιδιών μας. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά σε ένα ξέσπασμα του νηπίου σας βάλτε τα δυνατά σας και δοκιμάστε να πείτε κάποιες από τις παρακάτω φράσεις :

1)  Αντί να πείτε :  Σταμάτα να πετάς πράγματα!

Δοκιμάστε αυτό : Όταν πετάς τα πράγματα σου και τα παιχνίδια σου, νομίζω ότι δεν σου αρέσει να παίζεις με αυτά. Αυτό συμβαίνει?

Αυτή η τεχνική βοηθάει το παιδί να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του και να καταλάβει πως νιώθει αλλά να μπορέσει επίσης να το εκφράσει, ενώ κρατάει τις διόδους επικοινωνίας ανοιχτές.

2)  Αντί να πείτε :  Τα μεγάλα παιδιά δεν κάνουν έτσι!

Δοκιμάστε αυτό : Τα μεγάλα παιδιά αλλά ακόμα και οι μεγάλοι κάποιες φορές βιώνουν έντονα συναισθήματα. Δεν είναι κακό. Τα έντονα αυτά συναισθήματα θα καταλαγιάσουν.

Ας είμαστε ειλικρινείς όσο μεγαλώνουμε, μεγαλώνουν και τα προβλήματα, μεγαλώνουν και τα συναισθήματα. Όταν τους λέτε ότι τα μεγάλα παιδιά δε νιώθουν θυμό ή απογοήτευση είναι απλά ψέμματα. Το μόνο που πετυχαίνετε είναι να μην αποδεχτούν αυτό που νιώθουν και να μην καταφέρνουν να το διαχειριστούν.

3)  Αντί να πείτε :  Μην τολμήσεις να με χτυπήσεις!

Δοκιμάστε αυτό : Είναι φυσικό να νιώθεις θυμό, αλλά δεν μπορώ να σου επιτρέψω να με χτυπήσεις. Πρέπει να είμαστε όλοι ασφαλείς.

Η φράση αυτή περνάει το μήνυμα ότι το συναίσθημα είναι φυσικό και αποδεκτό ενώ η πράξη όχι. Διαχωρίζοντας αυτά τα δύο θα βοηθήσει το παιδί να καταλάβει και αυτό την διαφορά.

4)  Αντί να πείτε :  Με δυσκολεύεις τόσο πολύ!

Δοκιμάστε αυτό : Νιώθω ότι όλο αυτό είναι πολύ για σένα ε? Θα το αντιμετωπίσουμε μαζί.

Όταν τα παιδιά νιώθουν θυμό και απόγνωση είναι σημαντικό να καταλάβουμε το γιατί. Αυτή η φράση ενισχύει την ιδέα ότι είστε στην ίδια ομάδα και ότι μαζί θα προσπαθήσετε για το καλύτερο.

5)  Αντί να πείτε :  Φάε το φαΐ σου αλλιώς θα πας για ύπνο νηστική!

Δοκιμάστε αυτό : Τι μπορούμε να σκεφτείς  για να κάνουμε αυτό το φαΐ πολύ νόστιμο?

Ετσι μεταφέρεται η ευθύνη για εύρεση λύσης πίσω στο παιδί σας.

6)  Αντί να πείτε :  Το δωμάτιο σου είναι χάλια! θα είσαι τιμωρημένος μέχρι να καθαριστεί.

Δοκιμάστε αυτό : Τι θα έλεγες να ξεκινούσαμε να καθαρίζουμε από αυτήν τη μικρή βρώμικη γωνίτσα? Θα σε βοηθήσω κι εγώ!

Αντί να εστιάζετε στο να καθαριστεί όλη η ακαταστασία του δωματίου, μπορείτε να το παροτρύνετε να κάνετε μαζί την αρχή. Καμιά φορά το δύσκολο είναι μόνο η αρχή.

7)  Αντί να πείτε :  Φεύγουμε τώρα!

Δοκιμάστε αυτό : Τι θες ακόμα να κάνεις για να είσαι έτοιμος να φύγουμε?

Επιτρέψτε στα παιδιά να σκέφτονται μέσα από μια διαδικασία για τις μεταβάσεις στη ζωή τους. Αυτό βοηθά να αποφευχθεί η πάλη για την εξουσία και τους δίνει την ευκαιρία να επισημάνουν στο μυαλό τους ότι κάνουν τη μετάβαση σε μια νέα δραστηριότητα. Είναι επίσης μια εξαιρετική ρουτίνα για παιχνίδι ρόλων, όταν δεν έχετε στην πραγματικότητα να πάτε πουθενά.

8)  Αντί να πείτε :  Σταμάτα να γκρινιάζεις!

Δοκιμάστε αυτό : Τι θα έλεγες να το ξαναέλεγες πάλι με την κανονική σου φωνή?

Μερικές φορές τα παιδιά κλαψουρίζουν χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Ζητώντας τους να αναδιατυπώσουν τη φράση τους σε ένα κανονικό τόνο,  τους διδάσκει ότι ο τρόπος που λένε τα πράγματα έχει σημασία.

9)  Αντί να πείτε :  Σταμάτα να παραπονιέσαι!

Δοκιμάστε αυτό : Σε ακούω. Μπορείς να σκεφτείς κάποια λύση?

Και πάλι, αυτό τοποθετεί την ευθύνη πίσω στο παιδί. Την επόμενη φορά που το παιδί σας διαμαρτύρεται ακατάπαυστα για το σχολείο / το δείπνο / ή τα αδέλφια του, ζητήστε του να ανταλλάξετε λύσεις. Υπενθυμίστε του ότι δεν υπάρχουν λάθος απαντήσεις, και όσο πιο ανόητη η λύση, τόσο το καλύτερο.

10)  Αντί να πείτε :  Πόσες φορές πρέπει να πω το ίδιο πράγμα?

Δοκιμάστε αυτό : Καταλαβαίνω ότι δεν με άκουσες την πρώτη φορά. Τι θα έλεγες να το λέω εγώ σε σένα, και να το ψιθυρίζεις πίσω σε μένα;

Βάζοντας το παιδί σας να επαναλάβει ό, τι ακούει ισχυροποιεί το μήνυμά σας. Η μεταβολή του τρόπου της φωνής προσθέτει ένα στοιχείο διασκέδασης στο αίτημα.

11)  Αντί να πείτε :  Πήγαινε στο δωμάτιο σου τώρα!

Δοκιμάστε αυτό : Θα μείνω ακριβώς δίπλα σου μέχρι να είσαι έτοιμος για μια αγκαλιά.

Η απομόνωση ως τιμωρία περνάει το μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί σας. Με το να του δώσετε χώρο εως ότου είναι έτοιμο να επανασυνδεθεί μαζί σας, το διαβεβαιώνει ότι πάντα θα είστε δίπλα του ότι και αν συμβεί.

12)  Αντί να πείτε :  Μην με κάνεις ρεζίλι!

Δοκιμάστε αυτό : Πάμε κάπου μόνοι μας να το λύσουμε αυτό.

Θυμηθείτε, δεν αφορά εσάς. Αφορά αυτόν και τα συναισθήματά του. Με την απομάκρυνση και των  δυο σας από την κατάσταση,  ενισχύετε την προσπάθεια της ομάδας, χωρίς να επιστήσετε την προσοχή στην ανάρμοστη συμπεριφορά.

13)  Αντί να πείτε :  Δεν μπορώ να ασχοληθώ μαζί σου τώρα!

Δοκιμάστε αυτό : Αρχίζω να θυμώνω και να απογοητεύομαι, οπότε θα μείνω εδώ σιωπηλή μέχρι να ηρεμήσω.

Διδάξτε στα παιδιά πώς να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με το δικό σας παράδειγμα σε πραγματικό χρόνο.

14)  Αντί να πείτε :  Τελείωσε η συζήτηση!

Δοκιμάστε αυτό : Σ’αγαπώ. Πρέπει να καταλάβεις ότι δεν είναι εντάξει να το κάνεις αυτό. Υπάρχει κάτι που μου πρέπει να καταλάβω εγώ ?

Αυτό κρατά τις γραμμές επικοινωνίας ανοικτές, ενώ εκφράζεται το συναίσθημα με έναν υγιή τρόπο.

15)  Αντί να πείτε :  Σταμάτα να λες όχι!

Δοκιμάστε αυτό :  Σε άκουσα να λες όχι. Καταλαβαίνω ότι δεν το θες αυτό. Ας σκεφτούμε τι διαφορετικό μπορούμε να κάνουμε.

Αναγνωρίζοντας το  «Όχι» του παιδιού σας, αποκλιμακώνετε την κατάσταση. Αντί να μαλώνετε για το  ναι / όχι, αλλάξτε το σενάριο και επικεντρωθείτε στο μέλλον και στην προοπτική μιας λύσης που να ικανοποιεί και τους δυο.

16)  Αντί να πείτε :  Σταμάτα να αντιδράς υπερβολικά!

Δοκιμάστε αυτό : Έχεις μια μεγάλη αντίδραση σε ένα μεγάλο συναίσθημα. Αν το συναίσθημα σου είχε το πρόσωπο ενός τέρατος, με τι θα έμοιαζε;

Όταν τα παιδιά είναι κουρασμένα, πεινασμένα, ή σε υπερδιέγερση, πρόκειται να αντιδράσουν. Βάζοντας ένα πρόσωπο στο συναίσθημα τα βοηθάει να εξωτερικεύσουν το θέμα και επιτρέπει στα παιδιά να ανταποκριθούν στον εσωτερικό μονόλογο του θυμού τους. Αυτό στη συνέχεια τα βοηθά να ασκούν έλεγχο επί του συναισθήματος.

17)  Αντί να πείτε :  Δεν πρόκειται να το αλλάξω!

Δοκιμάστε αυτό : Λυπάμαι που δεν σου άρεσε αυτό που έκανα. Πως μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα την επόμενη φορά?

Η μετατόπιση της εστίασης από το γεγονός στη λύση εξαλείφει την πάλη για εξουσία και επαναφέρει την ομαδικότητα ανάμεσά σας.

18)  Αντί να πείτε :  Ως εδώ! Είμαι στα όριά μου!

Δοκιμάστε αυτό : Αν το πράσινο είναι ήρεμη, το κίτρινο είναι απογοητευμένη, και το κόκκινο είναι θυμωμένη, είμαι στην κίτρινη ζώνη και  κατευθύνομαι προς το κόκκινο. Τι χρώμα είσαι εσύ; Τι μπορούμε να κάνουμε για να πάμε πίσω στο πράσινο;

Δώστε στα παιδιά μια οπτική για να εκφράσουν το πώς αισθάνονται. Μπορεί να σας εκπλήξει αυτό που λένε, και τι είδους λύσεις μπορούν να βρουν για την αλλαγή κατεύθυνσης τους.

19)  Αντί να πείτε :  Σταμάτα να φωνάζεις!

Δοκιμάστε αυτό : Θα προσποιηθώ ότι φυσάω τα κεριά της τούρτας γενεθλίων. Θα το κάνεις μαζί μου;

Η βαθιά αναπνοή βοηθά στην επαναφορά του σώματος σε μια ήρεμη κατάσταση. Είναι παιχνιδιάρικο το πώς τα βάζετε να συμμετάσχουν στην αναπνοή και ευνοεί την συνεργασία.

20)  Αντί να πείτε :  Σταμάτα τώρα!

Δοκιμάστε αυτό : Είμαι εδώ για σένα. Σ’αγαπώ. Είσαι ασφαλής. (Στη συνέχεια, καθίστε σε ακινησία με το παιδί σας και αφήστε το συναίσθημα να κλιμακωθεί και να περάσει.)

Όταν τα παιδιά είναι στα πρόθυρα του θυμού ή πανικού, συχνά το σώμα τους βιώνει μια αντίδραση στο στρες σύμφωνα με την οποία κυριολεκτικά αισθάνονται ανασφαλείς. Το να ξέρουν ότι είναι ασφαλείς τα στηρίζει μέχρι να περάσει η δυσφορία.

A version of this article was originally published on Positive Parents.