Τράπεζα μητρικού γάλακτος : Φτιάξτε εύκολα τη δική σας ! Κατηγορία δημοσίευσης: Θηλασμός – Tags: Θηλασμος, Τραπεζα μητρικου γαλακτος
Τράπεζα μητρικού γάλακτος : Φτιάξτε εύκολα τη δική σας !
Εάν πρέπει να επιστρέψετε στην εργασία σας προτού το μωρό σας συμπληρώσει τους έξι πρώτους μήνες αποκλειστικού θηλασμού, οι αντλήσεις με θήλαστρο και η δημιουργία ατομικής τράπεζας μητρικού γάλακτος είναι η καλύτερη λύση. Αντλήσεις μπορούν να γίνουν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του μωρού σας, όμως συστήνεται, αν υπάρχει το περιθώριο, να περάσουν οι πρώτες σαράντα μέρες στις οποίες το μωρό κι η μητέρα εξοικειώνονται με τον θηλασμό.
Για την ατομική τράπεζα μητρικού γάλακτος θα χρειαστείτε τα εξής :
- Θήλαστρο. Επιλέξτε ένα θήλαστρο ηλεκτρικό διότι είναι αρκετά ευκολότερο από το θήλαστρο χειρός. Το διπλό λένε πως είναι γρηγορότερο, όμως μπορείτε να τα καταφέρετε μια χαρά και με το μονό. Άλλωστε, αφού θα συλλέγετε γάλα παράλληλα με τους θηλασμούς, δεν γίνεται να αδειάζουν και τα δύο στήθη ταυτόχρονα, το ένα πάντα το αφήνετε για το μωρό. Αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα θα πρότεινα την ενοικίαση επαγγελματικού θηλάστρου για ακόμα πιο γρήγορες αντλήσεις.
- Μπουκάλια και σακουλάκια αποθήκευσης μητρικού γάλακτος. Τα δοχεία για την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος από πολυπροπυλένιο τα χρησιμοποιείτε κατά την άντληση (συνήθως προσαρμόζονται στο θήλαστρο) ή ακόμα και για την αποθήκευση. Τα σακουλάκια πολυπροπυλενίου, τα οποία τα βρίσκετε στα καταστήματα με βρεφικά είδη πρέπει να σφραγίζονται καλά, και να αποθηκεύονται σε μια περιοχή όπου αποφεύγεται η φθορά τους.
- Αυτοκόλλητη ετικέτα για τα δοχεία ή ανεξίτηλο μαρκαδόρο για να γραφτεί η ημερομηνία και ώρα συλλογής πάνω στα σακουλάκι αποθήκευσης.
- Ψυγείο με κατάψυξη για τη διατήρησή του. Ενδεικτικά το γάλα μπορεί να αποθηκευτεί:
- Στους 18-22ο C ( εκτός ψυγείου) 3-6 ώρες
- Στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4 ⁰C έως 48 -72 ώρες.
- Στην κατάψυξη -18 ⁰C έως 1 μήνα
- Σε καταψύκτη -20 ⁰C έως 3-6 μήνες
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την διαδικασία:
1.Πλύσιμο δοχείων συλλογής γάλακτος
Τα δοχεία για την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος όπως και τα εξαρτήματα του θηλάστρου που αποσπώνται πλένονται και αποστειρώνονται μέχρι τον 4ο μήνα περίπου ενώ από κει και έπειτα μπορούν να πλυθούν με ζεστό νερό και σαπούνι και να ξεπλένονται καλά με νερό ή να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων.
2. Χρόνος προετοιμασίας τράπεζας
Ξεκίνα τουλάχιστον ένα με δύο μήνες πριν χρειαστεί να λείψεις, να αποθηκεύεις λίγο λίγο από το γάλα σου καθημερινά για να μην πιεστείς καθόλου και κυρίως να μην ξενυχτάς αντλώντας όταν ξεκινήσεις να εργάζεσαι. Οι ποσότητες αποθήκευσης ποικίλλουν ανάλογα με το κάθε μωρό και την ηλικία του. Ενδεικτικά, χρειάζεται 120-150ml για κάθε γεύμα περίπου. Φυσικά υπάρχουν ημέρες που θα χρειαστείτε σε ένα γεύμα 80ml ή 220ml, αλλά η βασική ποσότητα αποθήκευσης ας είναι τα 135 ml και παράλληλα μπορείτε να αποθηκεύσετε και μερικά σακουλάκια των 50 ml για συμπλήρωμα .
3. Συλλογή – αποθήκευση
Κάθε φορά που αντλείτε βάζετε το δοχείο με το γάλα στο ψυγείο (μάξιμουμ για 48 ώρες). Αργότερα σε επόμενη άντληση βάζετε πάλι το νέο δοχείο στο ψυγείο. Όταν συμπληρωθεί η ποσότητα που θέλετε και αφού έχουν έρθει σε ίδια θερμοκρασία τα βάζετε όλα μαζί στο ειδικό σακουλάκι και το καταψύχεις.
4. Ξεπάγωμα – σίτιση
Καλό είναι να έχετε βγάλει το σακουλάκι από την κατάψυξη στο ψυγείο το προηγούμενο βράδυ από τη μέρα που θα το χρειαστείτε ώστε να ξεπαγώσει φυσικά. Μετά βάζετε το γάλα σε μπεν-μαρί με ζεστό νερό για λίγα λεπτά, αλλά ποτέ στον φούρνο μικροκυμάτων. Αφού ζεσταθεί, το ανακινούμε με απαλές κυκλικές κινήσεις για να ανακατευτεί το παχύ γάλα που είναι συγκεντρωμένο στην επιφάνεια με το πιο αραιό κάτω. Το γάλα που ξεπάγωσε και ζέσταθηκε, αν περισσέψει, διατηρείται πάλι στο ψυγείο για 24 ώρες αλλά δεν μπορείτε να το ξαναβάλετε στην κατάψυξη. Το γάλα το δίνει ο φροντιστής με μπιμπερό στο μωρό όταν λείπετε. Υπάρχουν ειδικά μπιμπερό που προσομοιάζουν τη γυναικεία θηλή και είναι ευκολότερο να τα αποδεχτούν τα μωρά.
Να θυμάστε ότι η τράπεζα μητρικού γάλακτος είναι σε κάθε περίπτωση δυνατή ακόμα και αν νομίζετε ότι δεν έχετε πολύ γάλα για άντληση γιατί το πίνει το βρέφος. Αν όμως ξεκινήσετε αντλήσεις παράλληλα με τον αποκλειστικό θηλασμό, η ποσότητα σταδιακά θα αυξάνεται. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή και θα δείτε σιγά σιγά την ποσότητα που αντλείτε να αυξάνεται!
Καλή επιτυχία!