Θηλασμός και διατροφή. Τι πρέπει να τρώει η μαμά που θηλάζει; Κατηγορία δημοσίευσης: Newsletter, Γενικά, Θηλασμός, Μητρότητα – Tags: Διατροφή, Θηλάζουσα, Θηλασμος, Παιδιατρος, Τροφες
Θηλασμός και διατροφή. Σχετικά με αυτό το θέμα έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Τι πραγματικά ισχύει όμως;
Aδιαμφισβήτητα το μητρικό γάλα είναι η ιδανικότερη τροφή για το παιδί σας κυρίως το πρώτο εξάμηνο της ζωής του. Πολλές φορές όμως αναρωτιέστε αν η διατροφή σας ή ο τρόπος ζωής σας επηρεάζει τη σύσταση του μητρικού γάλακτος και ποια είδη τροφών είναι καλύτερα να καταναλώνετε αλλά και τι να αποφεύγετε.
Πολλές συμβουλές πλανώνται για το τι πρέπει να τρώει μια μητέρα που θηλάζει αλλά οι περισσότερες δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Η γιαγιά λέει «μην τρως φασόλια γιατί θα κάνει πονάκια το μωρό στην κοιλιά». Η θεία λέει « μην τρως πορτοκάλια γιατί θα ξινίσει το γάλα σου». Ηρεμήστε.
Ό,τι τρώει μια μαμά που θηλάζει περνά στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος. Για να είναι το γάλα της θηλάζουσας μητέρας ποιοτικά και ποσοτικά επαρκές για να τρέφεται σωστά το νεογνό θα πρέπει η διατροφή της να πληροί κάποιες βασικές προϋποθέσεις.
Θηλασμός και διατροφή. Πόσο παραπάνω πρέπει να τρώω;
Οι μητέρες που θηλάζουν χρειάζονται 350-400 θερμίδες την ημέρα επιπλέον από τις θερμιδικές ανάγκες μιας μη θηλάζουσας μητέρας .
Τι να τρώω όταν θηλάζω;
Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε ειδική διατροφή. Απλά να υιοθετήσετε τους κανόνες μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής που θα σας συνοδεύουν σε όλη σας τη ζωή. Καθημερινές υγιεινές επιλογές βοηθούν στην εξασφάλιση όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε. Όπως :
- Λαχανικά και(κατά προτίμηση της εποχής) νωπά ή μαγειρεμένα.
- Διάφορα είδη κόκκων (σιτάρι, ρύζι, καλαμπόκι, κριθάρι, κεχρί) κατά προτίμηση ολόκληροι κόκκοι καθώς επίσης σιμιγδάλι και αλεύρι (προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτά, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού και των ζυμαρικών).
- Πρωτεΐνες από ζωικές πηγές (γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, κρέας) ή και φυτικές πηγές (φακές, φασόλια, σόγια).
- Μικρές ποσότητες λίπους, κατά προτίμηση νωπά φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, μαργαρίνη, φυσικοβούτυρο).
Πόσο νερό πρέπει να πίνω;
Με τον θηλασμό υπάρχει απώλεια υγρών τα οποία χρειάζονται αναπλήρωση για να μην υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης για τη μητέρα, αλλά και για να μη μειωθεί ο όγκος του γάλακτος που παράγει.
Η θηλάζουσα χρειάζεται 2.200 με 2.500ml υγρών ημερησίως τα οποία θα πρέπει να προσλαμβάνει από νερό, χυμούς, γάλα, σούπες, φρούτα και λαχανικά.
Μπορώ να τρώω ψάρια;
Το ψάρι αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης, φωσφόρου και ιωδίου (απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού). Η θηλάζουσα είναι ασφαλές να καταναλώνει 2-3 μερίδες ψαριού σε εβδομαδιαία βάση, παρόλα αυτά θα πρέπει να προσέξει την κατανάλωση μεγάλων ψαριών αυξημένης περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα (μόλυβδο και υδράργυρο) όπως ο ξιφίας και ο σολομός.
Καλές επιλογές ψαριών είναι ή γλώσσα, η πέρκα, η τσιπούρα, το λαβράκι, οι σαρδέλες και ο γαύρος.
Υπάρχουν τροφές που δεν μπορώ να τρώω κατά τη διάρκεια του θηλασμού;
Στην πραγματικότητα δεν συντρέχει λόγος αποκλεισμού καμίας τροφής, αν δεν έχει πρώτα δοκιμαστεί τουλάχιστον 2 φορές με την εμφάνιση συμπτωμάτων αλλεργίας ή κολικών στο μωρό. Η μητέρα οφείλει να έχει ένα ολοκληρωμένο και πλήρες διατροφικό σχήμα και μόνο αν συντρέχει εμφανής λόγος θα πρέπει να αποκλείσει κάποια τροφή από τη διατροφή της ενώ θηλάζει.
Υπάρχουν ωστόσο τροφές που είτε επειδή είναι ανθυγιεινές, είτε επειδή προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, όπως φούσκωμα κλπ), καλό θα ήταν να αποφεύγονται.
Αυτές είναι:
-Τα βαριά και πικάντικα φαγητά με μπαχαρικά όπως το σκόρδο, το μπούκοβο και οι καυτερές πιπεριές που αλλοιώνουν την γεύση του γάλακτος και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα δυσπεψίας στο μωρό.
-Τα πολλά όσπρια και σταυροειδή λαχανικά (μπρόκολο και κουνουπίδι), προκειμένου να μην έχει το μωρό κολικούς.
-Τα αλκοολούχα ποτά που εντείνουν τους ρυθμούς αφυδάτωσης του σώματος και επιβαρύνουν την ηπατική λειτουργία.
-Τα ροφήματα που περιέχουν διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και η τεΐνη, δηλαδή ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, τα οποία διευκολύνουν την αφυδάτωση του οργανισμού.
-Τα αναψυκτικά και τα κοκτέιλ ή νέκταρ φρούτων που έχουν υψηλή θερμιδική αξία λόγω της έξτρα ζάχαρης που περιέχουν.
-Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και φτωχή θρεπτική αξία όπως τα τηγανητά, τα αλλαντικά, οι πάστες ζαχαροπλαστείου και τα ντόνατς, τα οποία αφενός παχαίνουν και αφετέρου επιβραδύνουν την πεπτική λειτουργία.
Μπορώ να παίρνω συμπληρώματα διατροφής;
Τα συμπληρώματα διατροφής λαμβάνονται περισσότερο για τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων βιταμινών και μετάλλων στο δικό σας σώμα και λιγότερο για τον εμπλουτισμό του γάλακτός σας. Περιέχουν συνήθως βιταμίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, φιλικό οξύ και άλλες θρεπτικές ουσίες. Αν μια νέα μαμά έχει ένα ισορροπημένο, πλούσιο σε βιταμίνες διαιτολόγιο, τα συμπληρώματα διατροφής συνήθως δεν κρίνονται ως απαραίτητα. Kαλό θα ήταν να καταφεύγουμε στα συμπληρώματα μετά από διαπιστωμένη έλλειψη και κατόπιν ιατρικής συμβουλής.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι πολύτιμης σημασίας για την επαρκή θρέψη του νεογνού και της θηλάζουσας μητέρας. Με την τήρηση των βασικών διατροφικών συμβουλών που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο, η θηλάζουσα θα μπορέσει να διατηρήσει σωστή σύσταση γάλακτος και επαρκή γαλακτοφορία για το μωρό της αλλά κυρίως θα παραμείνει η ίδια υγιής για να φροντίζει το μωρό της. Η ποικιλία τροφών στη διατροφή μιας θηλάζουσας μάνας οδηγεί στην έκθεση του παιδιού σε ποικιλία γεύσεων με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη η μετάβαση στις στερεές τροφές και η αποδοχή τους.