Εβδομάδα μητρικού θηλασμού Κατηγορία δημοσίευσης: Γενικά, Θηλασμός, Μητρότητα – Tags: , , ,

H Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού ξεκίνησε και θα τελειώσει με μια μεγάλη γιορτή!

Πως ξεκίνησε η εβδομάδα μητρικού θηλασμού

Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (World Breastfeeding Week) από την 1  έως τις 7 Αυγούστου, ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από τη 1έως τις 7 Νοεμβρίου, αρχής γενομένης από το 1996.

Το σύνθημα που όρισε για το 2017 είναι » Στηρίζουμε τον θηλασμό – Μαζί! » και συνδέεται με τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015, δίνοντας έτσι έμφαση στη δικτύωση, την πληροφόρηση και τη δραστηριοποίηση όλων των φορέων με σκοπό την επίτευξη των Στόχων.

Το θέμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2017 σχετίζεται με το ότι ο θηλασμός είναι ένα βασικό κλειδί που μας ωθεί να σκεφτούμε για το πώς να εκτιμούμε την ευημερία μας από την αρχή της ζωής, πώς να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και να νοιαζόμαστε για τον κόσμο που μοιραζόμαστε.

Λογότυπο Εβδομάδας μητρικού θηλασμού

Το λογότυπο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού 2017 απεικονίζει μια «τριάδα» με δύο ενήλικες και ένα βρέφος, τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης. Οι αναλογίες και οι μορφές μεταξύ των δύο ενηλίκων έχουν εξισορροπηθεί για να συμβολίζουν την ισότητα, την δικαιοσύνη και την συνεργασία στην ανατροφή. Το νέο σχέδιο δράσης της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού δείχνει μια σχέση με την εκστρατεία για την επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης, αλλά τοποθετεί το βρέφος και τους φροντιστές του στο κέντρο.

wbw2017logogr

Η μπλε γραμμή γύρω από την τριάδα αναφέρεται στον Στόχο 17 των ΣΑΑ που προσκαλεί σε πολυεπίπεδη συνεργασία και στηρίζεται σε πολλές διαφορετικές συνεργασίες για την υποστήριξη της καμπάνιας μας για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Το κενό στη γραμμή που ενώνει την τριάδα με το υπόλοιπο λογότυπο τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που χρειάζεται να γίνουν για την υποστήριξη του θηλασμού κι ότι μόνο μαζί μπορούμε να επιτύχουμε παγκόσμια αειφόρο ανάπτυξη – μέσα από τη συνεργασία.

 Οφέλη μητρικού θηλασμού

Ο μητρικός θηλασμός προσφέρει στα μωρά τη βέλτιστη τροφή και προστασία ενάντια στις λοιμώξεις ακόμα και σε περιόδους  ανθρωπιστικών κρίσεων.  Πέραν αυτού, έχει οικονομική ανταποδοτικότητα, γιατί βοηθά τα παιδιά και τις οικογένειές τους να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αποτελεί ένα από τα πρώτα δικαιώματα του νεογέννητου.  Επίσης, το μητρικό γάλα είναι μία φυσική, ανανεώσιμη τροφή η οποία είναι περιβαλλοντικά ασφαλής, παράγεται και παρέχεται χωρίς να προκαλεί μόλυνση στο περιβάλλον, χωρίς να χρειάζεται συσκευασία ή να προκαλεί απόβλητα. 

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η επένδυση στο μητρικό θηλασμό έχει επίσης υψηλή ανταποδοτικότητα στην εθνική υγεία και την εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα: την βελτίωση των ποσοστών βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας, την βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου, την μακρύτερη φοίτηση στο σχολείο, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και μεγαλύτερη ικανότητα μάθησης στα θηλάζοντα παιδιά.

Οι Παγκόσμιοι Στόχοι για Αειφόρο Ανάπτυξη

Πέρα από τα γνωστά αυτά οφέλη του θηλασμού, ο θηλασμός συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη με τους εξής τρόπους:

Μείωση φτώχειας: Ο θηλασμός είναι ένας οικονομικός τρόπος σίτισης των βρεφών που δεν επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Επιβίωση: Ο θηλασμός βελτιώνει σημαντικά την υγεία, την ανάπτυξη και την επιβίωση των μωρών και των παιδιών.
Υγεία και Ευημερία: Ο θηλασμός βελτιώνει σημαντικά την υγεία, την ανάπτυξη και την επιβίωση των μωρών και των παιδιών καθώς επίσης και των μητέρων, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Περιβάλλον: Το μητρικό γάλα είναι μία φυσική, ανανεώσιμη τροφή η οποία είναι περιβαλλοντικά ασφαλής, παράγεται και παρέχεται χωρίς να προκαλεί μόλυνση στο περιβάλλον, χωρίς να χρειάζεται συσκευασία ή να προκαλεί απόβλητα.
Κλιματική αλλαγή: Η παραγωγή υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και η κατανάλωσή τους προκαλούν εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου (GHG) τα οποία επιταχύνουν το παγκόσμιο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Γυναικεία παραγωγικότητα: Οι εργοδότες επωφελούνται από το να έχουν πιο ευχαριστημένο και πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό λόγω της μικρότερης απουσίας των εργαζομένων, της μεγαλύτερης αφοσίωσης και των λιγότερων αλλαγών προσωπικού.
Εργασία: Η προστασία της γονεϊκότητας και άλλες εργασιακές πολιτικές μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να συνδυάσουν τον θηλασμό με την εργασία με αποδοχές.

Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για να επιτύχουμε τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ταυτόχρονος παγκόσμιος θηλασμός

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει όπως κάθε χρόνο, τον 8ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από 55 πόλεις της Ελλάδας από τις κατά τόπους εθελοντικές ομάδες υποστήριξης που είναι μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας. Είναι μια γιορτή του θηλασμού και της μητρότητας που στόχο έχει να εξοικειώσει τον κόσμο με τον θηλασμό που είναι μια φυσιολογικός και πολύτιμος. Η εικόνα μιας μανούλας που θηλάζει έξω για να ταίσει ή ν αηρεμήσει το μωρό της δεν πρέπει να σοκάρει ή να ξενίζει αλλά να προκαλεί αισθήματα αγάπης και θαυμασμού.

Όσες θέλετε να παρευρεθείτε στις κατά τόπους εκδηλώσεις του ταυτόχρονου θηλασμού ενημερωθείτε από την ομάδα υποστήριξης θηλασμού και μητρότητας της πόλης σας! Για την Πάτρα η γιορτή αυτή θα λάβει μέρος στην Πλατεία Γεωργίου, στις 5 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ. μπροστά από  το Δημοτικό θέατρο Απόλλων. Να είστε όλοι εκεί!

 

 

Πηγή : La Leche League