Ενσυναίσθηση, Τροφές και Φάρμακα Κατηγορία δημοσίευσης: Ενσυναίσθηση

Η νευρωνική επιστήμη σήμερα αποφαίνεται ότι οι ανθρώπινες αισθήσεις καταλήγουν μέσω του νευρικού συστήματος στον εγκέφαλο και μάλιστα η κάθε μία αίσθηση χωριστά, επιδρά σε διαφορετικό τμήμα του εγκεφάλου(1). Αυτός είναι και ο λόγος που μετά από εγκεφαλικά επεισόδια οι άνθρωποι χάνουν μέρος των αισθήσεών τους ανάλογα με το μέρος του εγκεφάλου που υπέστη τη βλάβη. Ο Πλάτων στο περί φύσεως έργο του ‘‘Τίμαιος’’ μας πληροφορεί ότι ο νους αντανακλά, σαν σε καθρέπτη, τη δύναμή του στο συκώτι, το μορφοποιεί ανάλογα με τις εικόνες που του στέλνει και αυτό με τη σειρά του επηρεάζει την ψυχή του ανθρώπου(2). Προτείνω να δεχτούμε αυτή την πληροφορία ως αληθινή, καθώς κανείς δεν ένιωσε ποτέ κάτι με το κεφάλι, αλλά με το στήθος του. Εκεί, στη βάση του στήθους, ακριβώς στο διάφραγμα, νιώθουμε όλες τις χαρές και τις λύπες, τα μίση και τους έρωτες, τους φόβους, τις γλύκες, τις πίκρες. Αυτή η περιοχή είναι πιο κοντά (συνορεύει) στο συκώτι απ’ ότι στο κεφάλι. Στην ουσία βρίσκεται εκεί η ‘‘καρδιά’’ της ύπαρξής μας, το βιολογικό κέντρο της συνείδησής μας, η εστία της ενσυναίσθησης.

Εφόσον, σύμφωνα με τον Πλάτωνα, το συκώτι επηρεάζει τα συναισθήματά μας, τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι, όπως αυτοί που παθαίνουν κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο χάνουν την πρόσβαση σε μέρος των αισθήσεών τους, ομοίως και αυτοί που παθαίνουν βλάβη στο συκώτι ή ζουν έστω με κάποια μικρή δυσλειτουργία του, χάνουν την πρόσβαση σε μέρος των συναισθημάτων τους. Τι, όμως προκαλεί βλάβη στο συκώτι μας; Ποια είναι η λειτουργεία του και τι την δυσχεραίνει;

Το συκώτι επηρεάζεται άμεσα από τα φαγητά που τρώμε και από οτιδήποτε άλλο καταναλώνουμε (ποτά, φάρμακα, κτλ.). Όταν γευματίζουμε, το φαγητό καταλήγει από το στομάχι στον πεπτικό σωλήνα, όπου και μετατρέπεται σε χυμό. Το συκώτι, καθώς είναι πυκνό και πορώδες, απορροφά και δέχεται (ηπατική λειτουργεία) από την κοιλιά αυτούς του χυμούς, τους μεταβολίζει και τους μετατρέπει σε αίμα. Στη συνέχεια αυτό το αίμα φιλτράρεται επιπλέον από το σπλήνα, τη χοληδόχο κύστη και τα νεφρά και διανέμεται μέσω των φλεβών σε όλα τα μόρια του σώματος για να θραφούν(3).

Οι έγκυρες ιστοσελίδες υγείας Onmed.gr και medlook.net μας πληροφορούν ότι εκτός από το αλκοόλ, που είναι ευρέως γνωστό ότι δημιουργεί λίπος (ουλώδης ιστός) και φλεγμονές στο συκώτι, ευθύνεται βαρέως και η ζάχαρη για τη δυσλειτουργία του, καθώς και τα περισσότερα φάρμακα (παυσίπονα, αντιβιώσεις κτλ.), τα συμπληρώματα διατροφής και τα λιπαρά φαγητά(4)(5). Καλό στο συκώτι κάνει η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και η ξεκούραση, δηλαδή τα αραιά γεύματα (π.χ. να καταναλώνονται όλα τα γεύματα της ημέρας μέσα σε 8-10 ώρες).

Έχουμε τώρα το δικαίωμα να συλλογιστούμε ότι οι τροφές, έμμεσα μέσω του συκωτιού, επηρεάζουν τα συναισθήματά μας, δηλαδή το κέντρο της ενσυναίσθησης. Κάθε φορά που τρώμε ένα γλυκό ή που πίνουμε ένα ‘‘ποτηράκι’’,  ‘‘απομακρυνόμαστε’’ από το κέντρο μας και συνεπώς από το συνάνθρωπό μας και από τα παιδιά μας. Και βέβαια αυτόν τον συλλογισμό, μας τον επιβεβαιώνει, κατά ένα μέρος μεν (όσον αφορά τα παυσίπονα), ευθέως δε, η παρακάτω έρευνα:

https://academic.oup.com/scan/article-lookup/doi/10.1093/scan/nsw057#

η οποία εν ολίγοις λέει ότι τα παυσίπονα παγώνουν εκτός από τον πόνο και το ενδιαφέρον μας / την ανησυχία μας για τον πλησίον μας.

Αυτό που λέμε εστία της ενσυναίσθησης είναι κάτι πολύ παραπάνω από μία έδρα των συναισθημάτων μας. Είναι η πηγή της προσωπικότητάς μας. Είναι η καρδιά της Ύπαρξής μας. Είναι η εσωτερική μας πληροφόρηση για τον εαυτό μας και για τον κόσμο. Ο Εμπεδοκλής λέει ότι σκεφτόμαστε κυρίως με το αίμα και ότι αυτό που οι άνθρωποι ονομάζουν νόηση, είναι το αίμα που υπάρχει γύρω από την καρδιά τους31Β105. Ο Δημόκριτος λέει ότι τα άτομα της νόησης είναι συγκεντρωμένα στο στήθος68Α135και ταυτίζει τη νόηση με την ψυχή68Α101. Ο Καρλ Γιουνγκ λέει ότι οι ινδιάνοι απορούν με μας τους λευκούς που θέλουμε να κατανοήσουμε τα πράγματα με το κεφάλι μας. Βέβαια, ξέρουν ότι όποιος απομακρύνεται από τη φύση, σκληραίνει η καρδιά του. Λαοί της Ανατολής λένε σε αυτούς που αγαπούν “συκώτι μου” αντί για “καρδιά μου”. Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ο διάβολος επιβουλεύεται και εξουσιάζει την καρδιά του ανθρώπου και ο Χριστός (και μόνον Αυτός) την απελευθερώνει και τη λυτρώνει.

Σε αυτό το άρθρο, προσδιορίσαμε την εστία της ενσυναίσθησης στο σώμα μας. Όταν στρέφουμε την προσοχή μας ‘‘εκεί’’, αντλούμε μία ‘‘εσωτερική πληροφορία’’ για αυτό που μας γνωστοποιούν κάθε στιγμή οι αισθήσεις μας. Αν θέλουμε να οξύνουμε τις αισθήσεις μας πρέπει να καθαρίσουμε το συκώτι μας.

Η επικοινωνία με τα παιδιά μας είναι δύσκολη, διότι εμείς οι ενήλικες δεν ‘‘ακούμε’’ την καρδιά μας, κάτι που κατεξοχήν κάνουν τα παιδιά. Οι λιπαρές τροφές, τα γλυκά, τα ποτά, τα φάρμακα, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη αυτή την προσπάθεια, ειδικά όταν εθίζουμε και τα παιδιά μας στον ίδιο τρόπο ζωής, αφού αλλοιώνουμε αυτό το φυσικό τους χάρισμα. Για να καταλάβετε τι σημαίνει παιδική ενσυναίσθηση, αναλογιστείτε πόσο εύκολα αρρωσταίνει ένα παιδί όταν έρχεται σ’ επαφή με κάποιον ασθενή. Δεν είναι ο ιός που μεταδίδεται. Είναι η ανησυχία για τον άνθρωπο που υποφέρει. Η αθώα παιδική καρδιά, αυτοθυσιάζεται, ρουφάει τον πόνο για να τον θεραπεύσει. Για να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο, πρέπει να γίνουμε παιδιά. Γένοιτο

 

  • Eric R. Candel (2008), Αναζητώντας τη Μνήμη, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο
  • Πλάτων, Τίμαιος, 70e-72e
  • Νεμέσιος Εμέσης, Περί Φύσεως Ανθρώπου, 83(238)-84(240)
  • http://www.onmed.gr/ygeia/story/320887/oi-trofes-pou-katastrefoun-to-sykoti
  • https://www.medlook.net/%CE%97%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%82/2014-04-23-21-48-54-2569.html