6 πράγματα που δε θα έπρεπε να πείτε στη νέα μητέρα Κατηγορία δημοσίευσης: Newsletter, Ενσυναίσθηση, Μητρότητα
6 πράγματα που δε θα έπρεπε να πείτε στη νέα μητέρα
Η ευχαρίστηση του να έχεις ένα μωρό, έρχεται πολλές φορές σε συνδυασμό με την εξάντληση. Για αυτό, τους πρώτους κυρίως μήνες, ακόμη και το πιο καλοπροαίρετο σχόλιο ή ερώτημα προς την νέα μαμά μπορεί να αποβεί πολύ ενοχλητικό και να την στενοχωρήσει . Παρακάτω λοιπόν, παραθέτουμε κάποιες συμβουλες για το τι ΔΕΝ μπορείτε να πείτε σε μια νέα μαμά, αλλά και μερικά πράγματα που θα έπρεπε να πείτε!
1: Θα επιστρέψεις στην δουλειά;
Εκτός και αν είστε το αφεντικό, κατά τα άλλα μην κάνετε ποτέ αυτήν την ερώτηση σε μια καινούργια μαμά. Αρχικά το μυαλό της εκείνες τις ημέρες δεν θα το έχει στην δουλειά και επίσης είναι κάτι που δεν το έχει σκεφτεί, άρα δεν θα υπάρχει και απάντηση. Μπορεί η ερώτηση αυτή να της προκαλέσει εκνευρισμό ή άγχος και να νιώσει ότι την κρίνετε.
2: Είναι καλό το μωρό;
Δεν υπάρχει καλό ή κακό μωρό. Όλα τα μωρά είναι καλά. Προφανώς θα εννοείτε με την ερώτηση εάν είναι ήσυχο, αν κλαίει πολύ ή αν κοιμάται εύκολα. Ακόμα και αν ένα μωρό ειναι ζωηρό, κοιμάται δυσκολα ή κλαίει είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν το κάνει κακό μωρό. Οπότε προσέχετε πολύ πως θα διατυπώσετε τις ερωτήσεις, διότι αλλιώς τα σκέφτεστε εσείς και αλλιώς θα τα καταλάβει η καινούργια μαμά που θα σας ακούσει.
3: Αυτός/ή είναι πολύ όμορφος/η.
Εάν σας ξεφεύγει το φύλο του μωρού, καλό είναι να διατηρήσετε τα σχόλια σας σε ουδέτερα επίπεδα. Είναι ότι χειρότερο να φοράει το μωρό ροζ ρούχα και εσείς να το αποκαλείται αγόρι ή και το αντίθετο. Εάν λοιπόν δεν είστε σίγουροι για το φύλο, εκφράσεις όπως “Τι όμορφα μάτια!” ή “Το παιδί σας είναι αξιολάτρευτο!” είναι αυτές που θα σας σώσουν εκείνη την στιγμή.
4: Θηλάζεις;
Κοιτάξτε λοιπόν πως έχει το πράγμα. Εάν είστε φίλοι με την καινούργια μαμά και θέλει να μιλήσει για αυτό, θα το κάνει σίγουρα από μόνη της. Εάν όμως είστε κάποιος που δεν είστε και τόσο κοντά, το καλύτερο θα ήταν να αποφύγετε να ρωτήσετε με κριτική διάθεση πράγματα σχετικά με το θηλασμό. Εάν θέλετε να την στηρίξετε, το καλύτερο θα ήταν να της λέγατε εάν γνωρίζετε κάποιον σύμβουλο θηλασμού που θα μπορούσε να την βοηθήσει ή εάν είστε και εσείς μανούλα και περάσατε κάτι παρόμοιο, θα μπορούσατε να της πείτε ότι είστε στη διάθεσή της να σας ρωτήσει ο,τι θέλει. Αν θέλει ή ίδια να συνεχίσει την συζήτηση, θα το κάνει μόνη της.
5: Δεν θα έπρεπε να το κρατάς στην αγκαλιά σου πολύ. Θα γίνει κακομαθημένο.
Δεν υπάρχει η περίπτωση το βρέφος να γίνει κακομαθημένο επειδή το κρατάνε αγκαλιά. Η αγάπη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Και εκτός αυτού η κάθε μητέρα αποφασίζει μόνη της και με την οικογένειά της πως θα αναθρέψει το παιδί της και πως θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Δεν σας πέφτει λόγος.
6: Περίμενε, τα πράγματα θα χειροτερέψουν.
Πόσο αισιόδοξο είναι αυτό; Καθόλου! Δεν χρειάζεται να της υπενθυμίζετε πόσα βραδιά θα είναι ξάγρυπνη, και όλες τις άλλες καινούριες καταστάσεις που θα αντιμετωπίσει ως νέος γονέας. Γιατί κάθε παιδί είναι διαφορετικό και γιατί πρέπει να εστιάζετε στα θετικά. Να της λέτε πως όλα θα πάνε καλά και πως διανύει την καλύτερη περίοδο της ζωής της.
Εκτός από αυτά που δεν πρέπει να πεις, σας έχουμε και 3 συμβουλές που μπορείτε να πείτε και να δείξετε πραγματικά την υποστήριξή σας και την αγάπη σας.
Συμβουλή 1: Θα ήθελα πολύ να σε δω και να πούμε τα νέα μας! Πες μου μόνο πότε σε βολεύει.
Πραγματικά, εάν πείτε αυτό σε μια νέα μαμά θα σας λατρέψει. Σας έχει ανάγκη ακόμα και όταν λέει το αντίθετο. Οπότε με μια τέτοια δελεαστική πρόταση θα χαρεί και δεν θα βλέπει την ώρα να συναντηθείτε!
Συμβουλή 2: Και εγώ σε αυτήν την φάση που είσαι, ήμουν πραγματικά πιεσμένη.
Μερικές φορές είναι πολύ ωραίο απλά να ξέρει πως είναι κάποιος δίπλα της που έχει βιώσει την ίδια κατάσταση.
Συμβουλή 3: Τίποτα!
Να είστε εκεί να την ακούτε. Να την αφήνετε να μιλάει για τις δυσκολίες, τις χαρές και τους φόβους. Γελάστε μαζί της. Κλάψτε μαζί της. Να είστε εκεί για εκείνη.