9 φράσεις που προτρέπουν το παιδί να μιλήσει για την πρώτη μέρα στο σχολείο Κατηγορία δημοσίευσης: Lifestyle, Γενικά, Μητρότητα – Tags: Γονεις, μαμα, Μητερα, παιδι, Παιδια, σχολειο
Όταν τα παιδιά γυρνάνε στο σπίτι μετά την πρώτη μέρα στο σχολείο το πιθανότερο είναι ότι βιώνουν ανάμικτα συναισθήματα.
Ίσως να έχουν κάνει νέους φίλους, να έχουν μάθει κάτι καινούργιο ή να έχουν νιώσει κάτι για πρώτη φορά. Μερικές φράσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς σ’ αυτές τις στιγμές είναι αυτές που θα δείτε παρακάτω. Υποστηρικτικές φράσεις ή μικρές ερωτήσεις που βοηθούν τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους γι’ αυτή τη μέρα.
Διαβάστε τις 9 ενθαρρυντικές φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μετά την πρώτη μέρα του παιδιού σας στο σχολείο:
1. Τι σε έκανε να νιώσεις περηφάνια/ικανοποίηση σήμερα;
Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει την ικανότητα της ανασκόπησης, μια δεξιότητα που χρησιμεύει και σε όλη την ενήλικη ζωή. Η ζωή μπορεί να μην είναι πάντα τέλεια, αλλά όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, είναι καλό να επικεντρωνόμαστε στα κατορθώματά μας.
2. Πες μου για τη μέρα σου
Η φράση αυτή θα βοηθήσει το παιδί να αναγνωρίσει ότι είσαι ένας σημαντικός άλλος με τον οποίο μπορεί να μοιραστεί τις επιτυχίες και τις δυσκολίες του. Επίσης, θα βοηθήσει στο να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης, τώρα που το παιδί θα περνά αρκετό χρόνο στο σχολείο.
3. Είμαι περήφανη για σένα
Η πρώτη μέρα στο σχολείο μπορεί να είναι χαοτική, αλλά η απλή αυτή φράση μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πως μπορεί να νιώθει το παιδί για τον εαυτό του. Τα παιδιά τείνουν να αμφισβητούν τον εαυτό τους, αλλά μετά την πρώτη μέρα στο σχολείο θέλουν να ξέρουν ότι οι γονείς τους είναι περήφανοι για αυτά.
Το να πηγαίνει ένα παιδί πρώτη μέρα στο σχολείο δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο, παρόλα αυτά αντιμετώπισε τις προκλήσεις με επιτυχία. Τονίζοντας το επίτευγμά τους, τα κάνουμε να νιώθουν περήφανα για τον εαυτό τους.
5. Τι καινούργιο έμαθες σήμερα;
Κάνοντας αυτή την ερώτηση, δίνετε στο παιδί να καταλάβει ότι είστε ανοιχτή να ακούσετε για όσα μαθαίνει. Αν το παιδί σας διάβασε μια καινούργια ιστορία, έμαθε μια νέα έννοια ή πήρε μέρος σε μια άσκηση, ρωτήστε το πως ένιωσε, πως πιστεύει ότι τα πήγε, και συμβουλέψτε το σύμφωνα με τη δική σας εμπειρία.
6. Σ’ευχαριστώ που έκανες ό,τι καλύτερο μπορούσες.
Πάντα να αναγνωρίζετε τα συναισθήματα του παιδιού σας και τις προκλήσεις. Όταν τα ευχαριστείτε που ετοιμάζονται στην ώρα τους, πηγαίνουν στο σχολείο και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, τα βοηθάτε να αντιληφθούν ότι αυτές οι πράξεις επιδρούν θετικά στον κόσμο τους.
7. Τι σε έκανε να νιώσεις χαρούμενος (ή λυπημένος) σήμερα;
Αφήνοντας το παιδί σας να μιλήσει για όσα συνέβησαν τη μέρα τα βοηθάει να βιώσουν ξανά τις θετικές στιγμές και να τις αποδώσουν στο σχολείο. Αυτό βοηθάει, επίσης, τους γονείς να καταλάβουν ποια πράγματα απολαμβάνει το παιδί τους στο σχολείο. Μπορεί, όμως, να υπάρξουν και αρνητικές στιγμές. Ως γονιός θέλεις το παιδί σου να σου λέει για όλα τα υπέροχα πράγματα που κάνουν τη μαμά και τον μπαμπά χαρούμενους, αλλά θες επίσης το παιδί σου να νιώθει άνετα να σου πει και για τα άσχημα πράγματα. Πρέπει να μάθουν ανάμεσα στα άλλα, ότι δεν θα έχουν πάντα καλές μέρες, και αυτό είναι μέρος της ζωής.
8. Τι στόχους έχεις για αύριο;
Τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς να τα βοηθάνε να ανακαλύψουν τις κλίσεις τους, και θέτοντας στόχους τα βοηθάμε να εκφράσουν καλύτερα σε τι θέλουν να γίνουν καλύτεροι. Ανεξάρτητα απ΄το αν είχε το παιδί σας μια καλή ή κακή μέρα, ρωτώντας τα για τους στόχους της αυριανής μέρας τα βοηθάμε να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις.
9. Ό,τι κι αν χρειαστείς, είμαι εδώ για σένα
Τέλος, μην ξεχνάτε να τους υπενθυμίζετε ότι έχουν ένα γονιό που είναι εκεί για αυτά με ανιδιοτελή αγάπη. Είναι καλό τα παιδιά να ξέρουν ότι μπορούν να τρέξουν σε σένα όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Παρόλο που τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση καθώς μεγαλώνουν, θέλεις να ξέρουν ότι μπορούν να σε εμπιστευτούν όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Μετάφραση – Επιμέλεια, Έλενα Θάνου
Πρωτότυπη Πηγή: mother.ly